Celtic uitgeschakeld door tweededivisieclub

Celtic is gisteren onverwacht uitgeschakeld in de derde ronde van de strijd om de Schotse voetbalbeker. Clyde, een club uit de tweede divisie, zorgde in de thuiswedstrijd voor de verrassing met een 2-1 overwinning. Het was de eerste keer in 48 jaar dat Clyde Celtic versloeg.

Bekerhouder Celtic speelde bedroevend slecht tijdens de derby.

De leider in de Schotse competitie wist pas zes minuten voor tijd tegen te scoren. Invaller Maciej Zurawski maakte het doelpunt. Bij Celtic debuteerde Roy Keane, die in november bij Manchester United vertrok.

In Engeland kwam Manchester United in de derde ronde van de strijd om de FA Cup uit tegen Burton Albion niet verder dan een beschamend gelijkspel: 0-0.

Burton, uitkomend in de minor league, de “onderbond' van de Engelse voetbalcompetitie, stond het grootste deel van de wedstrijd tegenover een veredeld tweede team van United. Coach Alex Ferguson van Manchester gooide het laatste half uur meer gewicht in de schaal. Hij liet Wayne Rooney en Ronaldo invallen. Het hielp weinig.

Martin Jol ondervond met Tottenham Hotspur dat Engels bekervoetbal zijn eigen wetten kent. De coach uit Scheveningen had zich uit bij Leicester City, na een voorsprong van 0-2 te hebben verspeeld, al verzoend met een replay toen landgenoot Mark de Vries de thuisclub in blessuretijd alsnog aan de winst hielp: 3-2.

Jan Kromkamp maakte zijn debuut bij Liverpool, dat op bezoek ging bij tweededivisionist Luton Town. De voormalige verdediger van AZ, overgekomen van het Spaanse Villarreal, viel in de 79ste minuut in. Liverpool leidde op dat moment met 4-3 na een 3-1-achterstand. Xavi Alonso besloot het duel met een treffer vanaf eigen helft. Luton-keeper Beresford had zijn doel in een uiterste poging de gelijkmaker te forceren verlaten.

Co Adriaanse kan voorlopig geen kwaad doen bij de supporters van FC Porto. De koploper won in de Portugese voetbalcompetitie opnieuw, nu met 1-0 van Boavista. Quaresma was matchwinner. De belangrijkste kampioenskandaat breidde de voorsprong op de naaste concurrenten daardoor uit tot zes punten. Benfica achterhaalde runner-up Nacional. Ronald Koeman zag zijn ploeg afrekenen met Paços de Ferreira: 2-0.

FC Barcelona is in de Spaanse competitie twee punten uitgelopen op naaste concurrent Osasuna en mag zich nu, voor wat dat waard is, de Spaanse “winterkampioen' noemen. De succesploeg van de coaches Frank Rijkaard en Henk ten Cate won de derby tegen Espanyol met 2-1. De verrassende nummer twee van de Primera Division kwam voor eigen publiek niet verder dan 1-1 tegen Racing Santander.

Deco, kort voor rust, en Eto'o, meteen na de pauze, waren de doelpuntenmakers van Barcelona op Montjuich. Een half uur voor tijd scoorde Raul Tamudo namens de thuisclub tegen. Daarna vielen er nog acht gele kaarten, goals bleven verder uit.

Real Madrid zag de achterstand op Barça groeien tot liefst dertien punten. De “Koninklijke' sloot het duel bij Villarreal af op 0-0. Ook wat gele kaarten betreft was er evenwicht: 3-3. Bij Real maakte de Braziliaan Cicinho zijn debuut. Hij verving zijn geblesseerde landgenoot Ronaldo na ruim een half uur.

Internazionale, in de Champions League tegenstander van Ajax, is in Italië verder achterop geraakt bij koploper Juventus en staat nu op de derde plaats in de Serie A. De Milanezen kwamen in en tegen Siena niet verder dan 0-0. Het gat tussen de titelverdediger uit Turijn en de nummer twee AC Milan is nu al negen punten. Milan won met 4-3 van Parma.

Juventus behaalde de zestiende overwinning van het seizoen op Palermo, 2-1.