Buitenlandse foto's winnen

Documentaire fotografie over buitenlandse onderwerpen voert de boventoon in de Zilveren Camera 2005, de wedstrijd voor de beste Nederlandse fotojournalistiek. Twee van de drie winnaars maakten een reportage in Afrika. De prijzen werden vanochtend bekendgemaakt door burgemeester Pop van Haarlem.

RIJSWIJK - Fotojournalist van het Jaar, Zilveren Camera 2005: Geert van Kesteren. Banda Aceh, Indonesie 9 januari 2005. Slachtoffers van de tsunami. ANP PHOTO ZILVEREN CAMERA 2005 GEERT VAN KESTEREN Fotojournalist van het jaar Slachtoffer van de tsunami in Atjeh, Indonesië. Door het beeld van het lijk van een kind dat een speelgoedmotortje omklemt, probeert fotograaf Geert van Kesteren de reikwijdte van de ramp te laten zien. Kesteren, Geert van

Winnaar van de Zilveren Camera, toegekend aan de beste nieuwsfoto van 2005, is Sven Torfinn met een foto van rouwenden rondom een opgebaard meisje in een vluchtelingenkamp in Congo.

Geert van Kesteren is uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar. Van Kesteren (39), die dezelfde titel in 1998 ook won, maakte reportages van de tsunami in Atjeh, honger in Niger en mijnbouw in Guatemala. Zijn foto's van een jaar in Atjeh stonden vorige maand in het maandblad M van NRC Handelsblad.

Uit het juryrapport: “Als Geert van Kesteren met zijn camera heeft rondgelopen in een rampgebied krijgt de toeschouwer een totale boekhouding van de catastrofe te zien, en zal hij voortdurend verrast en soms geshockeerd worden door Van Kesterens nietsontziende zeer originele fotografenblik.“

De Canonprijs voor beste jonge fotojournalist (tot dertig jaar) is toegekend aan Jan-Joseph Stok voor reportages uit verschillende Afrikaanse landen. Volgens de jury fotografeert Stok “Afrikaanse rampspoed met een humaan, hoopvol perspectief.“

Opmerkelijk zijn de harde woorden van de juryleden van de Canonprijs over jonge fotografen. Stok was in hun ogen een witte raaf, want over het algemeen is het droevig gesteld met de nieuwkomers. Uit het rapport: “Concreet gesteld: te veel slechte composities, teveel van hetzelfde onderwerp, technische tekortkomingen en cliché-aanpak.“

Dezelfde juryvoorzitter, Peter van Dijk, toont zich evenmin erg tevreden over de inzendingen voor de titel Fotojournalist van het Jaar. Van “diepgravende reportages“ over Nederland was geen sprake, de multiculturele samenleving moet het doen met “oppervlakkige waarnemingen“. “Vaak blijven de vaderlandse onderwerpen beperkt tot bezoekjes van het Koninklijk Huis aan molens, fabrieken en vaarten of politici in contact met burgers.“ Dus moest de jury wel een buitenlands onderwerp bekronen.

Volgens Zilveren Cameravoorzitter Hans Kouwenhoven wordt het werken in Nederland voor fotojournalisten steeds onaantrekkelijker. Niet alleen door bezuinigingen bij kranten, maar vooral ook door het afschermen van het nieuws door voorlichters e.d. Fotografen krijgen niet de kans bij gebeurtenissen te komen.

Aan de verkiezing voor de Zilveren Camera deden 278 fotografen mee. Vanaf 18 maart reist de tentoonstelling door Nederland.