Bosnië verrast handbalploeg

Het Nederlandse handbalteam heeft gisteren in Panningen met 27-25 van Bosnië-Herzegovina verloren. Het betrof de tweede wedstrijd in de kwalificatiegroep voor het WK van 2007 in Duitsland.

De nederlaag kwam onverwacht, want de Nederlandse mannen hadden vorige week woensdag de uitwedstrijd in Kuravac nog met 30-29 gewonnen. Het team van bondscoach Pim Rietbroek liet zich gisteren in de tweede helft overrompelen door het fanatisme bij de tegenstander; bij rust leidde Nederland met, naar het scheen, een comfortabele voorsprong van 14-10.

Met de dubbele wedstrijden tegen Griekenland en Italië nog voor de boeg heeft Nederland zich met het oog op plaatsing voor de WK in een moeilijke positie gemanoeuvreerd. Hoewel aanvoerder Fabian van Olphen het niet als excuus wilde aanvoeren, klaagden veel van zijn medespelers over een gladde bal, die danig parten speelde bij het werpen. “Ik kreeg er geen grip op, gooide steeds te hoog“, mopperde Mark Bult.

De gladde bal mag in het nadeel van de Nederlanders hebben gewerkt, het was niet de oorzaak van de nederlaag. De ploeg liet zich in de kolkende sporthal in de tweede helft overrompelen door de geniepige Bosniërs. Rietbroek sprak dan ook van een onnodige nederlaag. De bondscoach: “Ik wijt het aan het grote aantal open kansen dat we in de eerste helft misten. Ron Klemann, Mark Bult en Michiel Lochtenbergh faalden oog in oog met de keeper. Ik kan het helaas niet voor ze doen.“ Hij begreep evenwel niet dat de Portugese scheidsrechters een bal van de Bosniërs als wedstrijdbal aanwezen. “Wij hadden zelf prima ballen, maar je doet er niets aan. Maar ik vind niet dat het ons de overwinning heeft gekost. De marge was bij rust te klein. Daarmee gaven we de Bosniërs moed.“

Het treffen met het voormalig Joegoslavische land was beladen. Bijna twee jaar terug ontspoorde in Volendam een duel met Bosnië. Tientallen supporters raakten slaags en de politie moest eraan te pas komen om de orde te herstellen. Die vechtpartij indachtig weigerde het Nederlands Handbal Verbond toegangskaarten voor Bosniërs te reserveren.

Enkele tientallen fans waren desondanks naar Panningen gekomen en zorgden buiten de sporthal voor een gespannen sfeer. Uiteindelijk mocht een handvol Bosnische supporters naar binnen. “Iemand van de Bosnische ambassade heeft de kaarten verdeeld. Er stond ook nog een groepje “foute' fans buiten en die wilden we absoluut niet binnen hebben“, zei een woordvoerder van de bond.

Aanvoerder Van Olphen zocht de oorzaak van de nederlaag bij het slechte spel. “Ik vond onze dekking tekortschieten. Jammer, want na de zege in Bosnië waren we optimistisch over onze kansen. Nu wordt het heel moeilijk.“