Beatrix niet naar huis

Koningin Beatrix heeft na haar knieoperatie een longontsteking opgelopen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gisteren bekendgemaakt. Als de complicatie niet was opgetreden, had de vorstin gisteren het Haagse Bronovoziekenhuis verlaten om thuis verder te revalideren. De RVD liet weten dat het ziekenhuisverblijf met “enkele dagen' is verlengd, wat er op duidt dat de longontsteking zich gisteren niet als een ernstige ziekte liet aanzien.

Longontsteking is een zeldzame complicatie na een operatie voor een nieuwe knie, zoals de koninging onderging. Hoe ouder de patiënt, hoe groter de kans op een longontsteking, maar in de wetenschappelijke publicaties lopen die kansen vooral bij tachtigers flink op. Een 67-jarige geldt in deze statistieken echter nog niet echt als oud. Op 30 december kreeg de koningin tijdens een anderhalf uur durende operatie in het Haagse Rode Kruis ziekenhuis een knieprothese, ter vervanging van een versleten knie.