Arjan Smit wint titel bij NK marathon

Arjan Smit (27) heeft gisteren de jarenlange hegemonie van Jan Maarten Heideman en Bertjan van der Veen doorbroken met zijn overwinning bij het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen. Heideman en Van der Veen wonnen het NK de afgelopen zes jaar beurtelings. Smit beëindigde gisteren die zegereeks in de Uithof te Den Haag. Hij won de eindsprint van een kopgroep van zeventien man. Heideman eindigde op de tweede plaats. Joost Vink werd derde.

De marathonschaatsers hadden bijna drie weken vrijaf gekregen van de schaatsbond (KNSB). Cedric Michaud, leider in de KNSB-competitie, mag nog drie dagen uitrusten. De Fransman was als buitenlander uitgesloten voor de Nederlandse titelstrijd. Michaud: “Daar kan ik wel mee leven. Maar wat ik niet begrijp is dat wij ons aan een winterstop moeten onderwerpen. De bestuurders hebben gefaald met het samenstellen van de wedstrijdkalender.“

Voor Michauds ploeggenoot Arjan Smit kwam de winterstop als geroepen. “Ik ben een tijdje erg verkouden geweest. Ik kon in alle rust herstellen en heb vervolgens veel aan snelheidstrainingen op het ijs gedaan. Daar heb ik vandaag veel profijt van gehad“, sprak Smit na afloop.

Op het Haagse kunstijs won de tactiek. Met de toenemende invloed van de commercie hebben de wetten van de ploegentactiek bezit genomen van het peloton. Het gaat om de winst en de daaraan voor de sponsor verbonden reclame. De bikkels van weleer zijn verworden tot pionnen in een geregisseerd schouwspel. De grote gesponsorde ploegen brengen de sprinters in stelling en daarmee is het wedstrijdverloop dikwijls in een paar woorden verteld.

De schaatsers moesten in Den Haag vooral technisch rijden. Van wrijving en weerstand hadden de rijders tijdens de verlengde marathon over 150 ronden bijna geen last. Dat resulteerde in een recordtijd van 1 uur 21 minuten en 35 seconden. Na driekwart koers ging de amusementswaarde omhoog. Enkele waaghalzen vonden elkaar, onder wie Angenent, Jeroen de Vries, Heideman, Wubben en Rozendaal. De kopgroep slaagde erin het peloton te dubbelen. In de tien extra ronden was er spektakel. Rozendaal opende het offensief, maar werd teruggepakt door Heideman. Toen later ook een poging van Jeroen de Vries strandde, was de eindsprint tussen zeventien rijders onvermijdelijk. Smit: “Bij het uitkomen van de bocht had Heideman nog voorsprong, maar vijftig meter voor het eind schaatste ik hem voorbij en wist ik dat ik kampioen zou worden.“

Smit werd evenals zijn nichten Jenita en Gretha groot in het skeeleren. Hij veroverde op de kleine wieltjes liefst zeven nationale titels. Verder eindigde hij ooit bij zowel de Europese- als de wereldkampioenschappen als tweede.

Smit was een beetje verzadigd bij het skeeleren. “Ik won in eigen land bijna elke wedstrijd. Sommige collega's reageerden teleurgesteld als ik aan de start stond, dan wisten ze dat ik zou winnen“, aldus Smit.