“Als tweeling heb je zeker voordelen'

Tweelingbroers Michel en Ronald Mulder schaatsten zich bij de NK sprint in de kijker door exact tegelijk te finishen.

De Zwolse schaatstweeling Michel (tien minuten ouder) en Ronald Mulder leverde gisteren een opvallende prestatie tijdens de tweede 500 meter van de Nederlandse kampioenschappen sprint. De 19-jarige eerstejaars senioren reden in Assen in een rechtstreeks duel exact dezelfde tijd. Na honderd meter werd een verschil geklokt van eenhonderdste van een seconde, maar beide schaatsers lieten 37,87 als eindtijd noteren. De broers vertoonden op ijsbaan De Smelt ook overeenkomsten in schaatsstijl en zelfs in misslagen.

Hoe is het mogelijk dat jullie precies tegelijk finishten?

Ronald Mulder: “Het was niet eens de bedoeling dat we tegen elkaar zouden schaatsen. Zaterdag hadden we ongeveer dezelfde tijd gereden op de eerste 500 meter. Toen Yuri Solinger afviel bleek ik een dag later tegen Michel te starten. Door die afzegging kwam het toch als een verrassing. We hebben natuurlijk wel vaker tegen elkaar gereden, maar nooit terwijl heel Nederland kon meekijken. Ik vind het wel grappig dat we precies dezelfde tijd reden, maar het is natuurlijk puur toeval.“

Wie is uiteindelijk als winnaar uit de broederstrijd gekomen?

“In het eindklassement over twee keer 500 meter en twee keer 1.000 meter ben ik zestiende geworden en Michel zeventiende op zeshonderdste van mij. Meestal is mijn vijfhonderd en zijn duizend wat beter dan die van de ander. Maar we letten echt niet voortdurend op elkaar. We trainen allebei in de regioploeg in Deventer. Daar zijn we gewoon twee van de tien schaatsers in het team.“

Hoe vind je het om vaak met je tweelingbroer te worden vergeleken?

“Dat vinden we niet altijd even leuk. Maar vandaag was het anders. Wij worden samen vijftiende en je hoort niemand over de nummer veertien. Op dat soort momenten is het leuk even in de aandacht te staan. Als tweeling heb je zeker voordelen. Je hebt altijd iemand om mee te trainen en thuis doen we onze oefeningen ook vaak samen. Je hoopt natuurlijk dat je samen de top bereikt, maar uiteindelijk zul je het zelf moeten doen.“