AFM van plan persconferentie te controleren

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat steekproefsgewijs persconferenties van beursgenoteerde ondernemingen bezoeken om te controleren of zij hun beleggers goed en gelijktijdig informeren.

Dat zei bestuurslid P. Koster in het programma BNR Laat Op Zondag van BNR Nieuwsradio. Met de Wet marktmisbruik ziet de AFM sinds 1 oktober toe op de verspreiding van koersgevoelige informatie van beursgenoteerde bedrijven.

Koster reageerde in het interview op het besluit van chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven, vorige week. Dat bedrijf liet weten af te zien van de gebruikelijke persconferentie en analistenbijeenkomst op 18 januari, als toelichting op de dan bekend te maken resultaten over 2005. ASML zal voortaan alleen een persbericht verspreiden over de jaarcijfers, uit angst tijdens de persconferentie in de ogen van de AFM af te wijken van de letterlijke tekst van dat bericht. “Als we alleen kunnen zeggen wat al in het persbericht staat, is dat niet de moeite waard“, zei een woordvoerder vorige week tegen deze krant.

Directeur Koster van AFM noemde dit besluit in het radio-interview gisteren “jammer“. Hij zei dat ASML de Wet marktmisbruik verkeerd interpreteert. “De strekking van de wet is nou juist: iedereen moet gelijktijdige informatie krijgen. En dat is met een persbericht. Als je daarin alle relevante informatie opneemt die je op dat moment aan de markt wilt geven, dan kun je zeker in een persbijeenkomst een toelichting geven, zolang je maar niet afwijkt van de boodschap in het bericht“, aldus Koster op BNR Nieuwsradio.

Veel bedrijven zijn voorzichtiger geworden in hun communicatie naar buiten sinds AFM begin november bij Getronics ingreep. De aandelenhandel werd enkele uren stilgelegd nadat topman K. Wagenaar van het automatiseringsbedrijf in een interview met financieel persbureau Betten meer informatie prijs zou hebben gegeven over de winstvooruitzichten voor 2006 dan in een eerder gepubliceerd persbericht stond.

Directeur Koster van AFM zei gisteren dat persconferenties van belang zijn omdat zij de lichaamstaal van bestuurders laten zien. “Het is voor beleggers ook belangrijks om te zien hoe iemand een mededeling doet.“

Het jaarcijferseizoen, waarin alle beursgenoteerde bedrijven hun cijfers over het vorige boekjaar presenteren, begint volgende week maandag met de resultaten van printerfabrikant Océ.