Yonderboi:

Net twintig was de Hongaarse jongeling László Fogarasi, toen hij opvallend debuteerde met zijn thuis geproduceerde langspeeldebuut Shallow And Profound. Voor hij het wist werd hij met zijn ontspannen downtempo-beats en sfeervolle invullingen gebombardeerd tot voortrekker van de lounge-rage. Vijf jaar later is dat fenomeen een roemloze dood gestorven en laat Fogarasi knap zien hoe je zoiets overleeft. Zijn tweede album Splendid Isolation is een plaat vol variatie, van slimme popsongs (Love Hides van The Doors in een jaren-tachtig-jasje, bijvoorbeeld) via bewerkelijke nummers die een klassieke achtergrond verraden tot opwekkend dansvloermateriaal. Lang niet alle nummers zijn van even onvergetelijke klasse, maar dankzij de productionele hulp van onze eigen Tom Holkenborg (Junkie XL) klinkt de boel als het spreekwoordelijke klokje. Yonderboi concerteert woensdag in Paradiso, Amsterdam en een dag later op het Eurosonic-festival in Groningen.

JACOB HAAGSMA

Yonderboi: Splendid Isolation (Mole Listening Pearls, distr. Coast Company)***
    • Jacob Haagsma