Vechtsport

Denk bij het zien van de foto niet dat het om een uit de hand lopende ruzie gaat. Dit is het Rotterdamse echtpaar Hoogendoorn, bezig met een eskrimaoefening. Vechten met rotanstokken, het doet me denken aan die scène uit een obscure western; de hoofdrolspeler wordt belaagd door een krijsende, met rotanstokken en messen zwaaiende en dreigende oosterling. Onze held kijkt het tumult minzaam aan, trekt zijn gietijzeren pistool en schiet met een verveeld gezicht de uitdager neer. Eskrima is een vechtsport die twintig jaar geleden is komen overwaaien uit de Filippijnen. Pionier in ons land en omstreken is de geblokte Utrechter Frans Stroeven, volgens zijn visitekaartje Dutch instructor in Philippino stick, knife and empty hand fighting. Ontstaan uit een mengeling van vechtsporten, die onbeschermd en soms tot de dood er op volgde, werden beoefend, is het huidige eskrima een schijnvechten geworden. Waarin niet brute kracht, maar souplesse en de onafgebroken stroom van gevechtshoudingen de boventoon voeren. Gevochten wordt er staand of op de mat, ongewapend of bewapend met een (plastic) mes of (rotan) stok. De veertien in rood en zwart gehulde mannen en één vrouw trainen uiterst gedisciplineerd, vechthoudingen worden onnavolgbaar snel uitgevoerd. En raakt men onverhoeds eens in een knoop, dan wordt er gestopt en zijn er rondom spiegels om het een en ander op zijn juistheid te controleren.

28/11/2005 Foto Freddy Rikken Eskrima Utrecht Rikken, Freddy

Dit is de zevende aflevering van een serie over vechtsporten.

    • Freddy Rikken