Van der Knaap pleit voor stille AWACS

Staatssecretaris Van der Knaap (Defensie, CDA) wil dat de AWACS-vliegtuigen die opereren vanaf de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland, zo snel mogelijk stillere motoren krijgen.

Nederland zal daarvoor binnen de NAVO pleiten, zo heeft Van der Knaap gisteren laten weten. De staatssecretaris zei ook dat het wellicht nog wel jaren zal duren voor de dure motoren kunnen worden vervangen.

De AWACS-toestellen veroorzaken veel overlast in Zuid-Limburg, in het bijzonder in Schinveld, onderdeel van de gemeente Onderbanken. Die hinder zal groter worden nu Defensie daar zes hectare bos mag laten kappen, vrezen de bewoners. Actievoerders die de bossen hebben bezet zijn gisteren door burgemeester J. Zuidgeest gesommeerd het gebied onmiddellijk te verlaten. Hij deed dat tijdens een bezoek aan hun actiekamp.

De bossen moeten gekapt worden omdat het vliegverkeer van en naar de NAVO-luchtmachtbasis er last van heeft. Later maakte Zuidgeest op een persconferentie bekend dat het kappen van de bossen, komende maandag om acht uur 's ochtends begint.

Bij aankomst in het actiekamp zei Zuidgeest tegen de bezetters: “Het is over en uit. Dit is verboden gebied, ik verzoek u dringend dit bos te verlaten.“ Een van de actievoerders antwoordde: “Dat is dan wederzijds, meneer.“

De PvdA-burgemeester waarschuwde de bezetters, van wie de meesten leden zijn van Groenfront!, dat hij het bos direct zou laten ontruimen. “Alles wordt dan in beslag genomen en u staan boetes en strafrechtelijke vervolging te wachten“ , liet hij daar op volgen. Zuidgeest ving bot en zei tegen de agenten die hem begeleidden: “Ik geloof niet dat het overkomt.“ Waarop een actievoerder reageerde: “Wij hebben ook niet de indruk dat iets van wat wij zeggen, tot u is doorgedrongen.“

Voor de boskap maandagmorgen begint, zullen de bossen worden ontruimd. Wanneer de ontruiming aanvangt, wilden Zuidgeest, de politie en de marechaussee op de persconferentie niet zeggen.

Gistermiddag heeft de politie de grensweg langs het bezette bos in Schinveld afgesloten. Niemand mag de bossen meer in.

De leden van Groenfront!, dat geweldloos verzet zegt te willen plegen, hebben in een aantal bomen hutten gebouwd. Zij krijgen morele steun van de inwoners van Schinveld, die de bezetters ook van voedsel hebben voorzien. Een deel van de bewoners heeft het aftreden van Zuidgeest geëist. Woensdag weigerde de gemeenteraad tijdens een vergadering unaniem een noodverordening van de burgemeester te bekrachtigen.