Trucker Stacey als eerste over streep

Hans Stacey heeft gisteren de zevende etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens gewonnen. De Nederlander bleef in Mauretanië, tussen Zouerat en Atar, de Russische titelhouder Firdaus Kabirov voor. Het verschil na 499 kilometer door de zandduinen bedroeg tweeëneenhalve minuut. De Braziliaan André de Azevedo eindigde op tien minuten als derde.

Bij de trucks ging in eerste instantie klassementsleider Vladimir Tsjagin aan de leiding, tot hij vast kwam te zitten. Kabirov nam de leiding over, met Stacey in zijn kielzog. Bij het tweede controlepunt had de oliehandelaar uit Best nog een achterstand van tien minuten.

Op de streep had de neef van oud-winnaar Jan de Rooy dat omgezet in een kleine voorsprong. Stacey, met bijrijders Charley Gotlib en Bernard der Kinderen, schoof in het algemeen klassement op naar de derde plaats. Hij snoepte veertig minuten af van achterstand op leider Tsjagin. Vorig jaar viel Stacey uit na de tiende etappe. Een jaar daarvoor, bij zijn debuut, eindigde de oud-rallyrijder als negende.

Rallyrijder Giniel de Villiers uit Zuid-Afrika moest gisteren zijn koppositie in het autoklassement afstaan. De zege ging, voor de tweede keer tijdens deze Dakar-rally, naar Mitsubishi-rijder Stéphane Peterhansel. Het was zijn tweede dagzege. De Fransman had een voorsprong van ruim vier minuten op zijn land- en teamgenoot Luc Alphand, die de eerste plaats in het algemeen klassement overnam van De Villiers.

Alphand, voormalig skivedette, heeft in de algemene rangschikking een voorsprong van 3 minuten en 12 seconden op Peterhansel. Jutta Kleinschmidt, de Duitse met haar Volkswagen, staat derde op 5 minuut 58.

De onttroonde klassementsleider De Villiers zakte terug naar de vierde plaats. In de ochtenduren maakte hij een navigatiefout. De Spanjaard Carlos Sainz, tweevoudig wereldkampioen rally, verloor meer dan een half uur op de winnaar. De debutant in de Dakar Rally kwam vast te zitten in de zandduinen. (ANP/Reuters)