Treinverkeer India en Pakistan hervat

Het vredesproces tussen India en Pakistan vordert stapje voor stapje. Een herstelde treinverbinding is de opmaat voor verdere vredesbesprekingen.

Op 1 februari zal er voor het eerst in ruim veertig jaar een trein rijden tussen Munabao in de Indiase deelstaat Rajasthan en Khokrapar in de Zuid-Pakistaanse provincie Sindh. De twee landen werden het gisteren eens over veiligheidscontroles en de verstrekking van visa, na twee dagen overleg in New Delhi.

De herstelde spoorweg zal de tweede treinverbinding over de 2.900 kilometer lange grens vormen. Twee jaar geleden reed de Vriendschaps-Express over de grens in de Punjab na twee jaar stilgelegen te hebben.

Er lijkt enig schot te zitten in de vredesonderhandelingen tussen de aartsrivalen. De Pakistaanse president Musharraf heeft deze week India voorgesteld om de door beide landen opgeëiste deelstaat Kashmir, waar het zwaartepunt van de onenigheid ligt, te demilitariseren en zelfbestuur te geven. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen dat voorstel verder bespreken op 17 januari.

In november was er toenadering tussen de twee landen toen na lang twijfelen door met name India vijf overgangen langs de bestandslijn in Kashmir tijdelijk geopend werden zodat slachtoffers van de aardbeving van begin oktober hun getroffen familieleden konden bezoeken of hulp konden krijgen. India was bang dat de voor afhankelijkheid of inlijving van geheel Kashmir bij Pakistan strijdende islamitische rebellen de bestandslijn zouden oversteken om aanslagen in India te plegen. In oktober kwamen 61 Indiërs om bij bomaanslagen in New Delhi. India verdenkt de in Pakistaans Kashmir gevestigde moslimextremistische beweging Lashkar-e-Taïba.

Vooral Pakistan wil meer vaart zetten achter het vredesproces. Het land werd veel zwaarder dan India getroffen door de aardbeving en het heeft moeite om de ruim drie miljoen daklozen de winter door te helpen. Gisteren bestormden tientallen inwoners van het dorp Bana Mula, ruim honderd kilometer ten zuidoosten van het centrum van de hulpverlening Muzaffarabad, twee helikopters van de Verenigde Naties. Ze eisten vervoer uit het dorp naar Muzaffarabad en Abbotabad. Volgens een VN-hulpverlener kwamen de mensen waarschijnlijk uit de bergen, waar nog honderdduizenden zonder goed onderdak verblijven.

Sinds vorige week de winter in Kashmir definitief inzette, komen steeds meer slachtoffers naar de valleien voor hulp. De VN hebben de eisen ingewilligd en de “kapers' na landing laten gaan.