Toyota biedt hulp bij inparkeren

Deze maand brengt Toyota een auto met ingebouwd parkeersysteem op de Europese markt. Wel zelf op het verkeer letten!

Nanette Catoen

Inparkeren. De één heeft er totaal geen problemen mee, maar voor menig automobilist is het elke keer weer passen en meten. Voor die mensen biedt de nieuwe Toyota Prius Tech Edition met de elektronische parkeerassistent uitkomst. Deze zogenoemde Intelligent Parking Assist (IPA) neemt de stuurbewegingen van de bestuurder over en helpt bij het file parkeren.

Het is de eerste auto ter wereld met een elektronische parkeerassistent. In 2003 kwam deze Prius Tech Edition in Japan op de markt en medio deze maand is Europa aan de beurt. De auto is uitgerust met een digitale videocamera met beeldherkenningstechnologie die de adviesrijlijnen aangeeft, met elektrische stuurbekrachtiging die wordt aangestuurd door de software van de parkeerassistent, een display om de beelden weer te geven en een centrale computer.

Het is de bedoeling dat de auto binnen dertig seconden in het parkeervak staat. “Dat vergt wel wat oefening“, vertelt Kristiaan Wulffraat van Louwman & Parqui, de Nederlandse distributeur van Toyota. Wulffraat laat op het parkeerterrein van Louwman in Raamsdonkveer zien hoe het systeem werkt. “Je moet op de juiste manier komen aanrijden en de auto goed voor het parkeervak zetten, zodat de parkeerassistent zijn werk kan doen. Je zet je auto parallel naast de geparkeerde wagen die voor de lege plek staat“, legt Wulffraat uit. “Vervolgens rij je de auto ongeveer vijf meter naar voren en zet je de auto weer stil, waarna je het voertuig in zijn achteruit zet.“ Een display in het dashboard toont beelden van de parkeerhulpcamera, die aan de achterkant van de auto zit. “Op het scherm druk je op “file parkeren', waarna er een kader bij de parkeerplek verschijnt. Dit kader kun je met pijltjes op de display verplaatsen, zodat de auto zichzelf in het parkeervak kan manoeuvreren. Zijn de lijntjes groen, dan druk je op “ok'.“

De bestuurder moet wel zelf blijven uitkijken of er geen fietsers, auto's of voetgangers voorbij komen. De Intelligent Parking Assistent herkent namelijk geen obstakels. Als alles veilig is, laat Wulffraat langzaam de rem los. Het stuur begint te draaien en de auto komt langzaam op de parkeerplek te staan. Wulffraat: “Als je eenmaal door hebt hoe je de auto het beste voor het parkeervak kunt neerzetten, is het een handig systeem voor mensen die moeite hebben met inparkeren.“

De Toyota met parkeerhulp kost 28.850 euro.

    • Nanette Catoen