Televisie Voorkeur

actualiteiten

In de documentaire La Sierra , een wijk in de Colombiaanse stad Medellin wordt gedurende een jaar het leven van verschillende jongeren gevolgd. Op een plek waar journalisten zelden worden toegelaten, waren de filmmakers getuige van de alledaagse praktijk van armoede en oorlog. Ned.3, 22.20-23.15

Buitenhof. Te gast is Jan Marijnissen die vorig jaar januari zei dat “de linkse oppositie als één blok moet gaan opereren“. Wat is er van zijn voornemen terecht gekomen en heeft de SP-voorman de hoop op een linkse samenwerking al opgegeven? En de president van de Nederlandsche Bank Nout Welling over onder andere de vraag hoe het kon dat er, ondanks het strenge toezicht, onlangs een Nederlandse bank failliet gaan? Ned.3, 12.10-13.05u.

Netwerk. Herman Wijffels van de SER en Paul Schnabel van het SCP maken duidelijk dat Nederlanders langer moeten gaan werken. Ook zullen we ons voortdurend moeten laten bijscholen. Het staalbedrijf AWL in Harderwijk is een schoolvoorbeeld: elk jaar is 30 procent van het personeel op cursus. Ned.1, 20.30-21.05u.

documentaire

Andere Tijden. Aandacht voor de Belgisch-Nederlandse expedities voor wetenschappelijk onderzoek op Antarctica tussen 1963 en 1966. Anderhalf jaar zijn de mannen onderweg waarvan ze er veertien in volledige afzondering op de Zuidpool doorbrengen. In hun krappe basis, meters onder de sneeuw, werken en wonen ze met zijn vijftienen. Buiten is het 45 graden onder nul en laat de zon zich soms drie maanden achtereen niet zien. In deze uitzending kijken expeditieleden van toen terug op hun verblijf, het werk, de verveling, het avontuur, de onderlinge ruzies en de onvermijdelijke pinguins. Ned.3, 20.30-21.05u.

Tegenlicht: La Sierra. Amerikaans-Colombiaanse documentaire uit 2004 over de Colombiaanse burgeroorlog waarin sinds jaar en dag linkse guerrillabewegingen, regeringstroepen en rechtse paramilitaire groeperingen een uitzichtloze strijd voeren. De laatste jaren heeft het strijdtoneel zich meer en meer naar stadswijken verplaatst, waar guerrilla's en paramilitairen de dienst uitmaken. Deze film laat zien hoe paramilitaire jongeren hun wijk beschermen en beheersen, en hun leven laten bepalen door wapens, oorlog en dood. Ned.3, 22.20-23.15u.

Wereldbeschavingen. Eerste aflevering van een serie over architectonische plekken behandelt Carthago, een stad die meer dan 500 jaar het middelpunt van de Middellandse Zee was. Door middel van nieuwe archeologische ontdekkingen en 3D-animaties proberen we de bijzondere oorsprong van de Carthaagse beschaving te onderzoeken. Ned.1, 23.40-0.15u.

amusement

Portret van een passie. Deze week de veelzijdige vakvrouw uit de theaterwereld: Lenette van Dongen. Zij is danseres, cabaretière, columniste en zangeres. Momenteel gooit zij hoge ogen in de Nederlandse theaters met haar nieuwe liedjesprogramma Rafels. Hierin beziet zij samen met een groep muzikanten vanuit een nomadentent de wereld om haar heen. Ned.2, 11.30-12.00u.

Taxi. Eerste aflevering van een nieuwe reeks ontroerende, hilarische en spraakmakende ritten in de taxi van presentator en acteur Joris Linssen. Ned.1, 22.30-23.00u.

muziek

Giuseppe Verdi: Messa da requiem. Documentaire over dit klassieke musiekstuk van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi. Verdi's requiem wordt door sommigen gezien als een opera in een kerkelijk jasje, omdat hij de menselijke emoties erin heeft uitvergroot en de solisten kunnen schitteren als operazangers. Met beelden van dirigent Valery Gergjev met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de solisten en het koor in een magistrale uitvoering vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Ned.3, 13.45-16.00u.

kunst

Verhaal van een meesterwerk. Eerste aflevering van een 17-delige serie over het ontstaan, wordingsgeschiedenis, maar vooral ook de ontvangst door het publiek, de betekenis en interpretaties van een kunstwerk. De deze aflevering gaat over De Nachtwacht van Rembrandt. Het schilderij, zoals wij het nu zien, is niet helemaal wat Rembrandt bedoeld heeft: er ontbreken stukken en het programma belicht de verminkingen en de beschadigingen. Rembrandtdeskundige Gary Schwarz en de kunstcriticus Jonathan Jones levern commentaar. Ned.1, 17.35-18.30u.

Tsjêbbe Hettinga. Pieter Verhoeff volgde sinds anderhalf jaar het leven en optreden van de Friese blinde dichter Tsjêbbe Hettinga (1949). Hettinga is in en buiten Friesland befaamd om zijn poëzie en hoe hij die voordraagt. Zijn doorbraak was op de Frankfurter Buchmesse in de jaren '90. Bundels van Hettinga zijn onder meer Vreemde kusten, Onder zeevogels, De kust, Platina de zee, en De legende van het licht. Ned.3, 23.15-0.10u.