Televisie Voorkeur

actualiteiten

Nederland,Hilversum 20060104 Jeugdjournaal 25 jaar, Lange frans baas B ,groepsfotooude presentatoren, sanne wallis de Vries,

Jeugdjournaal Jubileumuitzending. Terugblik op 25 jaar NOS-Jeugdjournaal. Het programma begint met fragmenten uit het allereerste NOS-Jeugdjournaal. In de studio zijn de mensen aanwezig die destijds als kind te zien waren in die eerste aflevering. Verder is er aandacht voor de oud-presentatoren van het programma: wat hebben ze gedaan en wat doen ze tegenwoordig? Verder de 1 april-grappen en de speelgoedtrends van de afgelopen 25 jaar. Ook geven bekende Nederlanders, onder wie premier Balkenende, zanger Brace en schrijfster Francine Oomen hun mening over het Jeugdjournaal. Bovendien reportages waarin verslaggevers en presentatoren op bezoek gaan bij kinderen die in de afgelopen 25 jaar het nieuws haalden. Ned. 3, 19.00-20.05u.

Nova. Reportage met de voormalige radiojournaliste en moslima Azra Nuhenvendic die tien jaar geleden uit Sarajevo is gevlucht en nu met haar familieleden in het Italiaanse Triëst woont. Zij blikt terug op de Balkanoorlog en haar leven in Italïe. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Natuurlijk: Oud-Ade. Eerste deel van een nieuwe reeks over het Nederlandse platteland, waarin mensen worden gevolgd die nauw bij verleden, heden en toekomst van deze gebieden betrokken zijn. De omgeving van Oud-Ade is een veenweidegebied: groen en grazig, met koeien, slootjes en dijkjes. Maar dit unieke en kwetsbare landschap dreigt drastisch te veranderen omdat de drassige bodem wordt drooggepompt en agrarische ondernemers verdwijnen. Met: de kaasboerderij van Jan en Roos van Schie, Koos van der Geest die al jaren toeristen rondleidt en veenweidespecialist Joop Verheul die laat zien hoe snel de grond daalt. NCRV, Ned. 1, 17.05-17.30u.

Wildlife: De vleugels van de natuur. Eerste aflevering van een vierdelige natuurdocumentaire: Lente en zomer. Sinds jaar en dag maken vogels enorme trektochten op de vlucht voor de winter, waarin ze geen voedsel kunnen vinden. Pas als het weer warmer wordt, keren ze terug naar hun uitgestrekte geboortegrond. Om de steppen van Centraal-Azië te bereiken moeten de Indische ganzen de hoogste toppen van de Himalaya overvliegen. Ross-ganzen verzamelen zich met tienduizenden tegelijk in de hoge valleien van Californië, voordat ze naar het noorden van Canada trekken. EO, Ned. 1, 17.30-18.25u.

Challenger - Go for launch. Over de tragedie met de ruimteveer Challenger in 1986. Met ooggetuigenverslagen van technici en ingenieurs van de NASA die bij de lancering aanwezig waren. BBC2, 19.40-20.30u.

Katrina: Unnatural disaster. Waarom bleven ondanks de waarschuwingen zoveel mensen achter in het pad van de orkaan Katrina en waarom kwam de hulp zo laat op gang? National Geographic, 20.00-22.00u.

Europe's richest people: Let me entertain you. De rijkste mensen vertellen hoe ze hun geld hebben verdiend en hoe ze het uitgeven. Discovery Channel, 20.00-21.00u.

PRAATPROGRAMMA

Debat op 1. Discussie tussen de fractievoorzitter van de ChristenUnie André Rouvout en Lousewies van de Laan over de stelling dat D66 een anti-religieuze partij is. Ned.1, 20.30-21.00u.

AMUSEMENT

Theo Maassen: Neuk het systeem. Theaterprogramma waarin Theo Maassen zich een meester in de one-liner toont. In hoog tempo speelt hij een vernuftig spel met de logica, waarbij zijn vraag blijft: waarom doen we niet gewoon de dingen die we fijn vinden? VARA, Ned.3, 20.05-21.00u.

De Lama's. Derde deel van een zesdelig amusementsprogramma waarin Ruben van der Meer, Sara Kroos, Tijl Beckand, Ruben Nicolai en Arie Koomen improviseren. Net als in de Engelse Channel 4-serie 'Whose line is it anyway' komt het in De Lama's aan op het improvisatietalent van de panelleden en de inbreng van het publiek. Niets ligt vast, dus alles kan gebeuren. BNN, Ned. 2, 21.05-21.45u.

TV Toppers. Jos Brink ontvangt pianist en orkestleider Tonny Eyk, tevens componist van muziek in tal van tv-programma's en theaterstukken. In de favoriete tv-fragmenten van Tonny Eyk passeren Lucy Ball, de Johnny en Rijk Show en de Rudi Carrell Show. Willeke Alberti komt langs om speciaal voor Eyk een lied te zingen. NCRV, Ned.1, 21.00-22.15u.

Daar Vliegende Panters. Deze week hebben de vaders een weekend vrij, arbitreert Trio Met Flag en Fluit een voetbalwedstrijd, gaat Roodkapje op bezoek bij oma en zijn de VMBO'ers terug met de clip 'Nou en'. VARA, Ned. 3, 22.40-23.10u.

SPORT

De bal en de liefde. Veel voetballers en trainers verlaten huis en haard om in het buitenland te voetballen. Dit betekent afscheid nemen van familie, verhuizen, nieuwe school voor de kinderen vinden en een andere taal spreken. Is de druk te groot om ook nog te moeten presteren? Vinden de vrouwen alles wel zo leuk? Hoe zien de voetballers de problemen en kansen die ze krijgen? RTL5, 19.55-20.30u.