Talloze Israëliërs bidden om genezing van Sharon

Op het Rabinplein in Tel Aviv, in de duizenden synagogen en bij de Klaagmuur in Jeruzalem werd gisteravond bij het begin van de sabbat door Israëliërs gebeden voor de genezing van Ariel Sharon, formeel gesproken nog de premier van Israël.

Vrienden, veteranen en politieke aanhangers stuurden e-mails en briefjes naar het kantoor van Sharon en zijn boerderij bij Sderot aan de rand van de Negev-woestijn. De rabbijn van de Klaagmuur had duizenden e-mails uit de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Europa met het speciale gebed om genezing te vragen (mis-sjeberach) uitgeprint en tussen de stenen van de oude tempelmuur gestoken. Ook de media werden overspoeld met e-mails en telefoontjes.

Op het kantoor van waarnemend premier Olmert arriveerden de hele dag beterschapswensen van regeringsleiders, onder wie president Mubarak van Egypte en ministers van Buitenlandse Zaken en diplomaten. De Amerikaanse minister Rice stelde een reis naar Indonesië en Australië uit.

De zoons van Sharon, enkele vrienden en met tussenpozen ook waarnemend premier Olmert en Shimon Peres hielden afwisselend de wacht bij de intensive care-eenheid in het Haddassah-ziekenhuis. Zij werden gisteren heen en weer geslingerd tussen sombere berichten over een nieuwe, vijf uur durende operatie en een iets optimistischer verklaring nadien waarin gesproken werd over “relatieve, significante verbetering“. Daardoor kregen volgens Olmert de Israëliërs “iets meer hoop“.

Maar extreem-rechtse activisten in de nederzetting Kfar Tapuah tussen Nablus en Jeruzalem organiseerden een avond met zang en dans, omdat voor hen met de mogelijke dood van Sharon een wensdroom in vervulling gaat. Deze religieuze kolonisten beschouwen de hersenbloedingen als een straf voor de ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook. Eerder dit jaar hadden zij een pulsa nera uitgesproken, een in het Arameens geformuleerde wens die moet leiden tot de dood van de vervloekte. Aanhangers van de verboden beweging Kach in de nederzetting bij Hebron constateerden dat er “nog een hogere rechter is“.

Op een enkel vertoon van blijdschap over het lijden van Sharon na, zijn manifestaties in de Palestijnse gebieden, althans tot nu toe, uitgebleven.

Eventuele veranderingen in de situatie van Sharon zijn dit weekeinde te lezen op www.nrc.nl