Springers eindigen ex aequo

Voor het eerst in de geschiedenis delen twee schansspringers de eindzege in de befaamde Vierschansentoernee. De Tsjech Jakub Janda en de Fin Janne Ahonen kwamen gisteren na de vierde en afsluitende wedstrijd in Bischofshofen op exact hetzelfde puntentotaal uit: 1081,5. Laatstgenoemde won gisteren de slotwedstrijd, en de Fin evenaarde met zijn vierde eindzege recordhouder Jens Weissflog.

De ontknoping op de Oostenrijkse schans was bloedstollend spannend. Verwarring over de uitslag heerste alom na de laatste sprong. Janda was na Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck als nummer één begonnen aan het slotevenement. Bij de eerste sprong vrijdag in een rechtstreeks kwalificatieduel kwamen Ahonen en hij uit op 141 meter. De jurywaardering voor de Tsjech was echter beter, waardoor de achterstand van Ahonen opliep tot drie punten. Als een van de zes beste verliezers uit de eerste ronde mocht de Fin evenwel door naar de finale.

Daarin toonde Ahonen zich een ijskonijn. De 28-jarige springer uit Lahti kwam in zijn tweede jump tot 141,5 meter. Het eindpunt van Janda lag bij 139 meter. Ondanks zijn betere techniek was het niet voldoende om Ahonen van zich af te houden. Janda werd wel de tweede Tsjech die zich verzekerde van de eindoverwinning. Dat deed eerder Jiri Raska, in 1971 namens het toenmalige Tsjechoslowakije.

Janda, ooit door zijn oma in de gelegenheid gesteld te gaan springen en jarenlang slechts een middenmoter, stond dit keer bij allevier de wedstrijden op het podium. Hij won in Garmisch-Partenkirchen, eindigde als tweede in Innsbruck en Bischofshofen, en was derde in Oberstdorf.