Sperweruil

De borst van de Sperweruil is op dezelfde wijze dwars gestreept als van de Sperwer. Zijn jachttechniek lijkt op die van de Sperwer: de onverhoedse aanval in het dichte struikgewas of tussen de naaldbomen. De Sperweruil (Surnia ulula) is in het begin van de vorige eeuw slechts eenmaal in Nederland waargenomen. Deze grijs-wit gestreepte uil jaagt zowel bij daglicht als 's nachts en heeft helgele ogen. Hij broedt in de uitgestrekte bossen van Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika. Het witachtige gezicht is met een zwarte contour omzoomd. De rug is zwartbruin met witte dwarsvlekken. Dat biedt een goede camouflage. De Sperweruil kent geen vrees voor mensen en jaagt vanuit een hoge positie, boomtop of telegraafpaal. De uil kan dertig jaar oud worden. Wie ooit oog in oog met een uil heeft gestaan, zal die blik nooit vergeten: helgeel of oranjerood, strak, priemend.

De uil fixeert zijn weergaloze ogen in die van jou.