Snacks

Uit een onderzoek naar het snackgedrag van Nederlanders, dat werd verricht in opdracht van Duyvis, blijkt dat 92 procent snackt. Bijna de helft van de mannen typeert zichzelf als een ongeduldige snacker. Driekwart van de vrouwen denkt onder de langzame genieters te vallen. 40 procent snackt stiekem.

Vooral jongeren en hoog opgeleiden willen niet snackend worden aangetroffen. Mannen houden van grote, dikke snacks. Vrouwen van kleine, harde. Dat klinkt heel beschaafd als je het vergelijkt met het tussendoortje dat in Glasgow geliefd is: stunner, stiffy of stoner. Namen die verwijzen naar het manlijk geslachtsdeel. Het betreft een soort frikadel, die in dik beslag wordt gedompeld en gefrituurd. Deze 1000 calorieën tellende “poor mans tempura' wordt gegeten met mosterd en/of ketchup. Vandaag een recept voor een keurige snack: kip- en lamssaté met een Oosters sausje. Begin met het maken van de marinade. Snijd de gepelde uien in stukken. Ontvel de knoflooktenen. Snijd de geschilde gemberwortel in stukjes. Pers de citroen en sinaasappel uit. Doe ui, knoflook, gemberwortel, citroen- en sinaasappelsap, pindakaas, sojasaus, sesamolie, chillisaus en zout in een keukenmachine en maal alles fijn. Verdeel deze marinade over 2 kommen. Snijd de kipfilet en het lamsvlees in dobbelstenen van gelijke grootte. Leg de stukjes kip in de ene kom met marinade en het lamsvlees in de andere kom. Schep het vlees door de marinade. Dek de kommen af en laat het vlees een nacht in de marinade staan. Rijg aan nat gemaakte houten satéprikkers of spiezen 3 stukjes vlees van dezelfde soort. Zorg dat het vlees zich aan het uiteinde van de spies bevindt. Giet de marinade uit beide kommen in een steelpan, voeg ongeveer 125 ml water toe en breng aan de kook. Laat de saus 1 minuut zachtjes koken en dan afkoelen. Giet de saus in een hoge kom. Rooster de saté op een met zonnebloem- of olijfolie ingesmeerde grillpan op een middelmatige hittebron of leg de stokjes op aluminiumfolie onder de ovengrill. Draai het vlees tijdens het roosteren af en toe om. De kip moet door en door gaar zijn. Het lamsvlees is rosé het lekkerst en dus wat sneller klaar. Doop de warme saté in de saus en eet het op.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker