Prince is buiten de tijd

Al vele jaren doet Prince geen enkele poging meer om eigentijds te zijn. Terwijl zijn leeftijdgenoot Madonna (ook geboren 1958) met elk nieuw album aanklampt bij de nieuwste mode als deze op zijn laatste benen loopt, heeft Prince zichzelf buiten de tijd de geplaatst. De laatste vijftien jaar gaat hij helemaal zijn eigen gang en maakt hij door en door traditionele funk, zoete ballads of ouderwetse jazz-rock.

Recording star Prince holds up one finger as he responds to questions about how many records are included in a recording contract recently signed by Prince with Universal Music Group in Los Angeles, California, December 13, 2005. Prince's first release through Universal will be the album 3121 and it is set to debut in 2006. REUTERS/Lucas Jackson REUTERS

Prince kan zich zijn eigenwijsheid permitteren. Hij heeft geen platencontract en distribueert zijn muziek via zijn eigen site. Omdat hij nog altijd een omvangrijke schare trouwe fans heeft die de gestage stroom oude en nieuwe nummers, tegen betaling uiteraard, van de Prince-site downloadt, verdient hij nu veel meer dan toen hij een wereldster met een platencontract was.

Ook Te Amo Corazon, de eerste single van zijn nieuwe album 1431, is weer een ballad die net zo goed tien jaar geleden had kunnen komen. De violen, ongetwijfeld weer gearrangeerd door Claire Fischer, het simpele, direct meeneuriebare melodietje, de niemendallerige liefdestekst, de korte gitaarsolo in het midden van het nummer - het is allemaal vintage Prince: vakkundig en zeer genietbaar voor Prince-liefhebbers, oninteressant voor degenen die eeuwige vernieuwing eisen van een artiest.

In de clip bij het nummer, geregisseerd door actrice Salma Hayek, zien we Prince, samen met de uit de film The Motorcycle Diaries bekende actrice Mia Maestra, een huiselijk bestaan leiden.

Zij houdt zich bezig met iets dat nog het meest lijkt op huishoudelijk werk, hij leest wat, speelt op zijn gitaar of ligt zomaar een beetje op de divan. Dit doen ze allemaal in een grote patiowoning die zich vermoedelijk ergens in Los Angeles bevindt, maar ook veel weg heeft van een oud Arabisch paleis als het Alhambra.

Op een gegeven moment springen ze allebei in een zwembad, ook al iets dat reeds de oude Romeinen deden. Prince mag dan een internetpionier zijn, in Te Amo Corazon is er niets van de moderne, digitale wereld te bespeuren.

Zo is de clip bij Te Amo Corazon al net zo tijdloos als de muziek. Dit geldt zelfs voor Prince zelf. Hoewel hij nu de vijftig nadert, oogt hij, anders dan Michael Jackson (ook 1958) die op het punt van deconfiture staat, nog net zo jong als in de jaren tachtig.

    • Bernard Hulsman