Ook Den Uyl wilde export gas blokkeren

Voormalig premier Den Uyl heeft na de eerste oliecrisis in 1973 geprobeerd de export van Nederlands gas te blokkeren. Den Uyl wilde het gas voor eigen land behouden. Dit zegt G. Verberg, oud-directeur-generaal Energie bij het ministerie van Economische Zaken en oud-hoofddirecteur van Gasunie, de grootste gasleverancier in Europa.

Verberg vindt het in dit licht opmerkelijk dat Nederland eerder deze week zoveel kritiek had op het Russische gasbedrijf Gazprom toen het gedurende één dag de gastoevoer naar Oekraïne en Europa terugdraaide. “We hieven meteen het vermanende vingertje. De Russen zouden onbetrouwbaar zijn. Laten we eerst eens naar onszelf kijken“, zegt hij.

Den Uyl schreef al snel na het begin van de eerste oliecrisis een brief aan de regeringen van de landen die gas afnamen van Gasunie. De toenmalige premier wilde de exportcontracten niet langer nakomen. Omdat Nederland daarvoor waarschijnlijk voor het Hof in Luxemburg zou worden gedaagd, en die zaak zou verliezen, werd de brief uiteindelijk aangepast. Verberg: “Gasunie liet zijn klanten tot hun grote schrik en ergernis weten dat er geen nieuwe exportcontracten meer zouden worden afgesloten.“

Zes jaar later, vlak na de tweede oliecrisis, ondernam Nederland een nieuwe poging exportcontracten open te breken.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL: pagina 33

    • Marcel aan de Brugh