Nils Petter Molvaer:

Zijn trompetspel doet vaak aan Miles Davis denken maar het electronische kader niet. Verwees Davis in zijn “electrische' jaren altijd naar dansbare stijlen: rock, funk en hip-hop, op ER, de vierde studio-cd van de Noorse trompettist Nils Petter Molvaer, valt geen poot te verzetten. Soms klinkt er even een montere beat maar net als je haastig in je dansschoenen schiet volgt er een kletterende regenbui of een sample van een brekende ijsschots ter grootte van tien voetbalvelden. Met zangeres Sidsel Endresen in de hoofdrol in “Only These Things Count' krijgt deze cd halverwege iets prettig concreets en na het stemmige “Sober' ga je zelfs weer in het leven geloven, maar met “Darker' daarna slaat de fjordenwanhoop genadeloos toe. De dominee is overspelig, de opgepompte olie maakt iedereen rijk maar niemand gelukkig en de “buitenlanders' hebben “het' gedaan. Wie overweegt zich op te knopen, maar nog twijfelt, draaie voor zekerheid deze cd. Wie het laatste stuk “Dancer' haalt, redt het wel in 2006.

Nils Petter Molvaer: ER Sula 02948741572***
    • Frans van Leeuwen