Libidoverlies houdt aan na stoppen met de pil

Sommige vrouwen die de pil slikken, merken dat ze minder zin hebben om te vrijen en minder opgewonden raken. Deze al lang bekende bijwerking ontstaat doordat de pil bij de gebruikster het niveau van het “mannelijk' hormoon testosteron verlaagt. Onderzoekers van Boston University hebben ontdekt dat dit effect maar ten dele verdwijnt als een vouw met de pil stopt. De hormonen in de pil verhogen namelijk de concentratie van een eiwit dat testosteron wegvangt. Stopt een vrouw met de pil, dan keert de eiwitconcentratie niet helemaal naar het oude niveau terug (Journal of Sexual Medicine, 3 jan).

Scène uit de film 5x2 (François Ozon, Frankrijk 2004) Foto Cinemien Foto Cinemien

Testosteron ontleent zijn naam aan zijn productieplaats: in de zaadballen (testes) van de man. Het is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Niettemin speelt het ook een rol in het seksuele leven van vrouwen. In de periode rond de eisprong produceren de eierstokken testosteron, wat onder andere de gevoeligheid voor seksuele prikkels (libido) en het genot ervan bevordert. Doordat pilgebruik de eisprong tegengaat, neemt de testosteronproductie af. Daarnaast neemt de beschikbare hoeveelheid testosteron af door de vorming van het zogeheten sekshormoon bindende globuline (SHBG). Dit wordt onder invloed van de in de pil aanwezige hormonen door de lever aangemaakt en bindt ook een deel van het overblijvende testosteron.

Het was de onderzoekers opgevallen dat veel vrouwen libidoproblemen hielden nadat zij met de pil waren gestopt. Daarom namen zij bij 124 vrouwen die hiervoor in behandeling waren bloed af en maten daarin het gehalte aan SHBG. Bij vrouwen die de pil nog slikten, was dit ongeveer vier keer zo hoog als bij vrouwen die nooit aan de pil waren begonnen. Bij vrouwen die met de pil stopten, was het SHBG-gehalte aanvankelijk even hoog als bij pilgebruiksters. Na ruim een half jaar was het nog altijd circa anderhalf keer zo hoog als bij vrouwen die nooit de pil namen. De onderzoekers denken dat de pil de lever instelt op een verhoogde productie van dit eiwit en dat deze verandering moeilijk omkeerbaar is.

Huup Dassen

    • Huup Dassen