J.S. Bach:

Het is goed om op de grens van oud en nieuw aan het begin van het muziekjaar 2006 te luisteren naar Bach, het scharnierpunt in de muziekhistorie. Hij vatte het oude samen en legde het fundament voor het nieuwe. Zo werkte Bach ook binnen zijn eigen oeuvre. Hij verwerkte oude composities tot nieuwe, hij maakte een hoboconcert van een klavecimbelconcert en hergebruikte vorige stukken in “nieuwe' muzieken.

Het is goed dat hij dat deed, want hoeveel muziek we ook van Bach hebben, er is veel verdwenen. En zo zijn er, terwijl de originelen ontbreken, toch hoboconcerten van Bach, gereconstrueerd uit andere muziek.

De hoboïst Marcel Ponseele speelt BWV 1053a, 1060a, 1055a en 1059r bij het ensemble Il Gardellino op verschillende hobo's, erg prettig bij zoveel Bachnoten. Het bijzonderste is de toegift: het lied Ich bin der Welt abhanden gekommen van Mahler in een bewerking voor hobo, strijkers en klavecimbel. Het “nieuwe' klinkt hier “oud'.

J.S. Bach: hoboconcerten Il Gardellino, Marcel Ponseele Accent ACC 24165****
    • Kasper Jansen