In dubio: thuis fitnessen of naar de sportschool

Wie een sportschool bezoekt kan het zo duur maken als hij zelf wil. Maar je krijgt veel waar voor je geld en traint met de modernste apparatuur. Thuis fitnessen is een stuk voordeliger en je hebt geen last van pottenkijkers.

In fitnesscentrum Special Sports in Amstelveen wurmt een crècheleidster zich langs een groep jonge moeders, die druk overleg voeren over “The Wave'. Terwijl de vrouwen het nieuwe cardioapparaat aan een inspectie onderwerpen, wordt hun kroost voor 5 euro per uur vermaakt in het spaarzaam ingerichte kinderdagverblijf op de begane grond.

Wie geen haast heeft, kan na het sporten ook de schoonheidssalon aandoen voor een tandbleekbehandeling of zich laten coifferen. “Bij ons vind je alles onder één dak“, zegt floormanager Hannie Kok tijdens een rondleiding door het 5.500 vierkante meter grote complex. “Als je wilt, kan je hier een hele dag doorbrengen.“

Voordelen van fitnesscentrum

“De meeste sportscholen bieden tegenwoordig een uitgebreid dienstenpakket aan“, zegt Ruud Koning, hoogleraar sporteconomie aan de Universiteit van Groningen. “Mensen doen er aan fitness, kickboksen, tennis en aerobics. En ook kinderopvang wint snel aan populariteit. Het is een van de grote voordelen van fitnessen in een sportschool: je krijgt veel waar voor je geld.“

Een ander voordeel, aldus Koning, is dat je kan trainen op de allernieuwste apparatuur. “Verouderde apparaten gaan er meteen uit. Er is bovendien een groot aanbod. En nieuwe hypes op sportgebied, zoals de powerplate, worden door fitnesscentra meteen opgepikt.“

In sportscholen lopen deskundigen (zoals personal trainers en fysiotherapeuten) rond die moeten voorkomen dat je jezelf tijdens het sporten overbelast en blesseert. Wie onverhoopt op een apparaat een hartinfarct krijgt, kan meteen gereanimeerd worden. Veel sportscholen beschikken bovendien over een voedingsdeskundige die in overleg met de sporter een dieet samenstelt. Vooral mensen met lichamelijke klachten (overgewicht, hartproblemen, hernia enzovoorts) beschouwen dit als een belangrijk voordeel.

Bijkomend voordeel van een fitnesscentrum is dat daar de apparaten staan. Die nemen veel ruimte in beslag en decoratief kan je ze zelfs met de beste wil van de wereld niet noemen. Wie thuis op deze apparaten zou willen trainen, en over weinig vierkante meters beschikt, heeft een probleem. Weliswaar is een roeiapparaat als de Concept 2 in te “vouwen', in de praktijk laten veel gebruikers dit apparaat permanent “uitgevouwen' in de kamer staan.

Een veelgehoord argument dat je in fitnesscentra vrienden maakt of je grote liefde kunt ontmoeten, moet helaas enigszins gerelativeerd worden. Jantien van der Leest deed vorig jaar onderzoek aan de Universiteit van Tilburg naar sociale binding in fitnesscentra. Van der Leest: “Over het algemeen vinden sporters het elkaar groeten en een praatje maken een prettige bijkomstigheid, maar daar blijft het meestal bij. Er is maar weinig sprake van diepgang. Het sluiten van vriendschappen vormt geen primair doel.“

Ook al sluit je misschien geen vriendschappen op de sportschool, voordeel is weer wel dat je je tijdens je work-out kan vergapen aan al die mensen om je heen. Thuis in je eentje trainen is op den duur saai, saai, saai. Daartegen helpt geen harde muziek of dvd met Pilates- of poweryoga-oefeningen.

Voordelen van fitness thuis

Wie besluit zelf thuis op de hometrainer plaats te nemen heeft geen last van files of van winterse buien wanneer met de fiets naar de club wordt gereden.

Sportscholen in grote steden zijn vaak gevestigd in het centrum. Daar betaalt de automobilist al snel 3 euro per uur aan parkeergeld. Wie thuis aan fitness doet, spaart dat geld uit.

Geen abonnementsgeld. Een basisabonnement bij een fitnessclub kost gemiddeld 50 euro per maand. Die kosten kunnen oplopen tot 3.000 euro op jaarbasis als je ook een personal trainer in de arm neemt.

Hoogleraar Ruud Koning: “Wie meerdere sporten beoefent en fitness erbij doet, spaart veel kosten uit door zelf een apparaat aan te schaffen. Binnen een jaar heb je het er al uit.“ Neem de Concept 2 roeimachine bijvoorbeeld. Een apparaat dat ook door wedstrijdroeiers wordt gebruikt om in de wintermaanden op conditie te blijven. De Concept 2 kost circa 1.400 euro.

Thuis fitness je in alle rust. En je hebt geen last van pottenkijkers. “Vooral mensen die lijden aan overgewicht mijden de sportschool vaak om die reden“, aldus floormanager Hannie Kok van Special Sports.

    • Danielle Pinedo