Ik hou wel van een beetje dik aangezet toneel

Rien Bakker (1944) is landschapsarchitecte en stedenbouwkundige. Als directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam was ze de drijvende kracht achter de transformatie van de Kop van Zuid. Met haar eigen bureau BVR werkte ze onder meer aan de Leidsche Rijn, de Noordelijke IJ-oever en de regio Assen/Groningen. Ze is hoogleraar stedenbouw aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Nederland, Rotterdam, 13-01-2005. H.E. (Riek) Bakker, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde voor het vakgebied Stedebouwkunde. Riek Bakker (52) is in binnen en buitenland onder meer bekend van het project Kop van Zuid in Rotterdam. Zij was directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam (1986-1991) en aansluitend ook directeur van de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting in dezelfde gemeente (19911993). Verder is zij mede oprichter (1994), mede eigenaar en directeur van BVR in Utrecht, adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur. Foto Roger Dohmen/HH
Nederland, Rotterdam, 13-01-2005. H.E. (Riek) Bakker, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde voor het vakgebied Stedebouwkunde. Riek Bakker (52) is in binnen en buitenland onder meer bekend van het project Kop van Zuid in Rotterdam. Zij was directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam (1986-1991) en aansluitend ook directeur van de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting in dezelfde gemeente (19911993). Verder is zij mede oprichter (1994), mede eigenaar en directeur van BVR in Utrecht, adviseurs stedelijke ontwikkeling, landschap en infrastructuur. Foto Roger Dohmen/HH Roger Dohmen/HH

“Mijn culturele interesse is nogal breed. Ik ben zelf een kleine schilder, vandaar dat ik veel van schilderkunst houd. Deze week bezocht ik de tentoonstelling van Constant: adembenemend. Ik kan ook goed overweg met het werk van Kees Verwey. Verder hou ik van beeldhouwkunst. Toevallig heb ik net een beeld gekocht van Jos Kruit - ze is niet zo bekend. Het zijn paardenbenen in een wiebelachtig geheel.

“Ik ga graag naar toneel. Gisteravond was ik bij Soul van het Ro-theater: indrukwekkend. Een beetje dik aangezet, daar hou ik wel van; dat je bijna wegloopt uit irritatie, maar dat het toch nog goed komt.

“Mijn expertise ligt bij architectuur, waar het goed mee gaat, en de stedenbouw, waar het veel minder mee gaat. Het probleem van stedenbouwkundigen is dat ze te vaak in dienst zijn van het openbaar bestuur en zich dan ondergeschikt maken. Het vak dreigt weg te sukkelen. Daar kan ik in de raad wellicht de aandacht op vestigen.

“Heel eerlijk gezegd was ik nauwelijks op de hoogte van het werk van de raad. Van dat hele omroepwereldje weet ik bijvoorbeeld niets. Ik ga me daar eens goed in verdiepen. Op mijn leeftijd heb ik daar tijd voor. Ik mag minder werken.

“We hebben elkaar nog niet ontmoet, maar het lijkt mij van belang om na een stevige discussie met steady adviezen te komen, die niet de waan van de dag volgen. En niet te aarzelen, of overal beren op de weg te zien. Er wordt al te veel geaarzeld.

“Ja, ik sta bekend als een doordouwer, maar ik luister met respect naar de mening van anderen. Mensen vinden het leuk om dat over mij te zeggen.“