“Google komt met een videowinkel op de markt'

Google komt met een eigen videowinkel, waar tegen betaling beeldmateriaal van sportevenementen, nieuws en entertainment kan worden gedownload. Dat zou de leiding van de internetzoekmachine volgens bronnen bij het bedrijf, vanmorgen vroeg (Nederlandse tijd) op de elektronicabeurs in Las Vegas aankondigen. Google zou ook gratis software willen aanbieden.

Computergebruikers kunnen toegang krijgen tot de winkel via een dienst die enige gelijkenissen vertoont met iTunes van computerfabrikant Apple. Tot het videomateriaal behoren onder meer tv-shows van de Amerikaanse zender CBS en muziekvideo's van Sony. De nieuwe dienst gaat volgens de Britse krant Financial Times Google Video Store heten.

De prijzen die Google voor het downloaden zal rekenen, zouden vergelijkbaar zijn met die van Apple, dat 1,99 dollar vraagt voor videomateriaal.

Google maakte gisteren al bekend een samenwerkingsverband aan te gaan met de Amerikaanse fabrikant van mobiele telefoons Motorola. Op Motorola-toestellen kan met een druk op de knop de zoekmachine van Google in werking worden gesteld.

Google probeert met het samenwerkingsverband onder meer Microsoft (met zijn eigen zoekmachine MSM) de loef af te steken. Vorige maand maakte Google al een vuist naar Microsoft door een samenwerkingsverband aan met de Amerikaanse internetaanbieder America Online (AOL). Via dat pact kan Google nog meer advertentie-inkomsten op internet binnenhalen. Ook Microsoft zou belangstelling hebben gehad voor een pact met AOL.

Verder timmert Google aan de weg met onder meer Google Talk, waarmee gratis via internet kan worden gebeld, via het e-mailprogramma Gmail en met Book Search, waarbij boeken of delen daarvan kunnen worden doorzocht.

In een andere ontwikkeling maakte de Amerikaanse chipproducent Intel op de elektronicabeurs in Las Vegas duidelijk Nederland voorlopig links te laten liggen met zijn strategie om zijn chips in consumentenelektronica een hoofdrol te laten spelen. De komende maanden komen de eerste multimediaproducten met het nieuwe chipplatform Viiv op de markt.

Intel lanceerde Viiv donderdagnacht in Las Vegas. Tijdens een bijna anderhalf uur durende show probeerde topman Paul Otellini de buitenwereld ervan te overtuigen dat de nieuwe technologie van Intel onmisbaar is in de uitwisseling van bestanden tussen pc en tv.

Met Nederlandse amusementsbedrijven zijn echter geen allianties afgesloten om videobestanden aan te bieden die kunnen worden afgespeeld op tv's. Het speerpunt ligt in eerste instantie in Europa in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië.