Geweld in Darfur, VN-staf kleiner

N'Djamena/New York, 7 jan. De regering van Tsjaad heeft gisteren gezegd dat Soedanese milities negen burgers hebben vermoord tijdens plunderingen in drie Tsjadische dorpen nabij de grens met de Soedanese regio Darfur. Er is geen onafhankelijke bevestiging van het geweld. De Verenigde Naties hebben besloten hun staf in de door geweld geteisterde West-Soedanese regio Darfur aanmerkelijk te verkleinen. Dit besluit is genomen vanwege de toenemende onveiligheid in de regio en de groeiende kans op een oorlog tussen Soedan en buurland Tsjaad. In een verklaring heeft Jan Pronk, de speciale VN-gezant voor Soedan, gezegd dat er geen evacuatie zal plaatsvinden van het gehele VN-personeel in de regio en dat de organisatie zal blijven proberen de bevolking te voorzien van voedselhulp en water.

Ook zulllen de VN gezondheidszorg blijven verlenen en zullen ze burgers proberen te beschermen tegen het geweld.