Generaal dreigt met inzet Spaans leger

De Spaanse bevelhebber van de landmacht heeft gisteren gedreigd dat het leger zal ingrijpen als de hervorming van het statuut voor de Catalaanse regio de grenzen van de grondwet overschrijdt. Vrijwel alle politieke partijen hebben de uitspraken onmiddellijk veroordeeld, met uitzondering van de conservatieve Partido Popular.

Deze grootste oppositiepartij heeft laten weten dat de uitspraken “een reflectie zijn van de situatie“ en dat dergelijke verklaringen door het leger “onvermijdelijk“ zijn. Volgens de conservatieve oppositie, die de afgelopen maanden sterk radicaliseerde, dreigt Spanje uiteen te vallen als gevolg van het nieuwe statuut. Catalaanse partijen willen dat daarin wordt opgenomen dat Catalonië “een natie“ is.

Luitenant-generaal José Mena Aguado deed zijn gewraakte uitspraken tijdens een officiële gelegenheid in Sevilla. Hij waarschuwde daarbij voor “ernstige gevolgen“ die de onderhandelingen over het zogeheten statuut van Catalonië kunnen hebben. Hij wees op de grondwettelijke taak van het leger om de eenheid van het land te garanderen.

Volgens het dagblad El País is door de generale staf aangedrongen op het ontslag van Mena Aguado. Hij is voor vanochtend ontboden in Madrid voor een gesprek met de minister van Defensie.

Na de uitspraken van Mena Aguado werd door enkelen gerefereerd aan de poging tot staatsgreep die in 1981 vanuit het leger werd ondernomen. Deze staatsgreep van ultraconservatieve militairen mislukte door ingrijpen van de Spaanse koning Juan Carlos.