Femke Halsema: Met Bos op weg naar Balkenende III

Leider Femke Halsema van GroenLinks heeft gisteravond hard uitgehaald naar PvdA-fractievoorzitter en kandidaat-premier Wouter Bos. Halsema deed dat op een bijeenkomst van de JOVD (de jongerenorganisatie van de VVD) in Den Haag, waar ze was vanwege haar uitverkiezing tot “Liberaal van het jaar'.

Halsema zei in haar aanvaardingsrede dat Bos kiest voor behaagziek leiderschap en serveerde in één moeite door Bos' boek Dit land kan zoveel beter af. “Je hebt het uit in een vloek en een zucht. En wat ook je politieke achtergrond is of je ideologische overtuigingen zijn: het is onmogelijk om er aanstoot aan te nemen.“ Over Bos' voorkeur voor het CDA zegt Halsema: “In zijn angst betrapt te worden op een politieke koers, kiest hij voor een grijs middenkabinet. Met Bos op naar Balkenende III.“

De fractievoorzitter van GroenLinks kan zich beter vinden in de mening van PvdA'er en burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Die waarschuwde in zijn nieuwjaarstoespraak voor de gevolgen van armoede. Een gebrek aan mogelijkheden kan volgens hem een bedreiging vormen omdat het kan leiden tot een tweedeling in de samenleving en tot radicalisering. Halsema verwees ook naar Bos' voorbeeld van goed leiderschap, bondscoach Marco van Basten. “Om in sportvergelijkingen te blijven, lijkt Cohen toch meer op Van Basten en Bos op Hilbert van der Duim die uitglijdt over het eerste de beste vogelpoepje van machtspolitiek.“

Halsema werd door de JOVD uitgekozen tot “Liberaal van het jaar' vanwege haar recente pleidooi voor het redden van het thema “vrijheid' van rechts. In het manifest “Vrijheid Eerlijk Delen' houdt ze een warm pleidooi voor gelijke toegang tot sociaal-economische en politieke vrijheid.

In haar toespraak kritiseerde Halsema ook SP-lijsttrekker Marijnissen. Ze omschreef hem als een “nee-zegger' die op dit moment de sociale politiek van het paarse kabinet verdedigt. Halsema is van oordeel dat GroenLinks een nieuw fundament voor een progressief kabinet heeft gelegd, dat de verzorgingsstaat moderniseert en de vrijheid eerlijker deelt.