Cohen beperkt horeca Amsterdam tijdens WK-voetbal

Horecaondernemers in Amsterdam mogen tijdens het WK voetbal van 9 juni tot 9 juli buiten geen biertaps en videoschermen plaatsen. Burgemeester Cohen heeft dit op advies van de politie besloten omdat hij vreest dat de openbare orde anders in gevaar komt.

Diverse cafés in Amsterdam hadden bij de gemeente een vergunning aangevraagd om tijdens het voetbalkampioenschap in Duitsland buiten tv-schermen en taps neer te zetten voor de fans.

Het ophangen van televisieschermen aan de gevel of het plaatsen van een televisie op het terras trekt groepen mensen aan die ook op de openbare weg alcohol zullen gebruiken, vreest Cohen. “Dit heeft nadelige effecten op de openbare orde en de (verkeers)veiligheid rond de schermen“, aldus het besluit van de burgemeester. Voor “de beheersbaarheid van de openbare orde“ moeten supporters de voetbalwedstrijden in kleinere groepen binnen in cafés bekijken.

Café-eigenaren hadden ook gevraagd om langer open te mogen blijven tijdens het WK, maar ook daar ziet Cohen niets in. Er is voldoende ruimte voor de fans om de wedstrijden te bekijken tijdens de gewone openingstijden van horecagelegenheden, is het standpunt van de burgemeester.

De gemeente heeft geen overleg gepleegd met de horecabranche, zei een woordvoerster van de Amsterdamse tak van Koninklijk Horeca Nederland gisteren. “We krijgen vaak snel te horen dat de politie het niet aan kan, en daar hebben we soms moeite mee. Veel ondernemers zijn bereid zelf wat te doen als er niet genoeg politiecapaciteit is.“

Cafés zouden volgens de brancheorganisatie best bereid zijn om particuliere beveiligers in te huren bij grote evenementen. “We zouden wel wat meer kunnen samenwerken op het gebied van openbare orde en veiligheid“, aldus de woordvoerder.

Korpschef B. Welten heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd dat Amsterdam extra agenten nodig heeft. Veel mankracht moet worden ingezet in de strijd tegen het terrorisme. (ANP)