Chili laat Fujimori niet gaan

Het Chileense Hooggerechtshof heeft gisteren voor onbepaalde tijd de detentie van oud-president Alberto Fujimori van Peru verlengd.

Tegen Fujimori, die van 1990 tot 2000 Peru regeerde als een semi-dictator, loopt al enkele jaren een internationaal aanhoudingsbevel. In Peru moet hij terecht staan in 22 zaken, onder meer voor het schenden van de mensenrechten, medeplichtigheid aan moord en de verduistering van miljoenen dollars aan overheidsgelden.

De oud-president vluchtte in 2000 naar Japan, kreeg daar het staatsburgerschap en woonde tot eind vorig jaar in Tokio. Toen besloot hij mee te willen doen aan de Peruaanse presidentsverkiezingen. Veel Peruanen waarderen hem omdat hij tijdens zijn bewind linkse rebellen succesvol bestreed en de hoge inflatie onder controle bracht. Vanuit Chili wilde Fujimori campagne voeren, maar hij werd daar aangehouden.

De Chileense autoriteiten gaan zich nu buigen over het officiële uitleveringsverzoek voor Fujimori, dat Peru eerder deze week indiende. Het bijbehorende dossier telt enkele honderden pagina's.

Fujimori's advocaten hoopten dat hij, terwijl het verzoek wordt bestudeerd, op vrije voeten zou worden gesteld. Hij ontkent alle beschuldigen.