Zilveren Kruis leidt prijzenslag van zorgverzekeraars

Zilveren Kruis/Achmea heeft de beste papieren om de concurrentieslag op de nieuwe zorgverzekeringsmarkt te winnen en de grootste marktpartij te worden.

Zilveren Kruis staat in twee onderzoeken met grote voorsprong bovenaan bij consumenten die van verzekeraar willen veranderen.

“Wij zijn aan de winnende hand“, reageert een woordvoerder van Zilveren Kruis. Maar zij tekent wel aan dat mensen tot 1 maart de tijd hebben om over te stappen.

Zilveren Kruis is nu met zo'n 2,9 miljoen klanten nummer drie op de markt, net achter CZ en VGZ, met elk 3 miljoen verzekerden. Zilveren Kruis heeft contracten gelanceerd tegen de allerlaagste premies, zoals voor 1,5 miljoen pashouders van sportkoepel NOC-NSF en 1,5 miljoen leden van de Rabobank. Hier zijn de jaarpremies 977 euro. Voor sommige grote bedrijven en de HBO-Raad zakte Zilveren Kruis tot 950 euro.

In een enquête van NTS Nipo-RTL zei 20 procent van de mensen die van verzekeraar willen veranderen deze week dat zij Zilveren Kruis overwegen. Dat is het dubbele van het percentage van de andere grote verzekeraars. De enquête bevestigt eerder onderzoek van Marketrespons, waarin 23 procent van de potentiële overstappers Zilveren Kruis noemt. Dat was eveneens bijna het dubbele van de andere verzekeraars, zegt een woordvoerder van Marketrespons.

In de peiling van Marketrespons zegt 43 procent van de consumenten zich te oriënteren op een andere zorgverzekeraar. Bij TNS Nipo is het percentage (potentiële) overstappers 35 procent. De premie voor de verzekering is een doorslaggevend argument.

De woordvoerder van Zilveren Kruis ontkent dat de verzekeraar zijn financiële reserves gebruikt om klanten binnen te halen, “Wij doen absoluut geen dingen die onze financiële positie aantasten.“ Volgens haar zijn kortingen mogelijk door het schaalvoordeel van grote contracten en door afspraken over preventie en reïntegratie die de schadelast verminderen.

Uit cijfers over 2004 die verzekeraars bij De Nederlandsche Bank moesten deponeren kan worden afgeleid dat Zilveren Kruis ruim 400 miljoen euro extra reserves achter de hand heeft, die gebruikt kunnen worden voor premiekortingen. De verzekeraar is via moeder Achmea gelieerd aan de Rabobank, een van de meest kapitaalkrachtige banken ter wereld.

Doordat de nieuwe zorgverzekeringsmarkt allerlei risico's van zorgverzekeraars dempt, kunnen zij met minder financiële reserves toe. Verzekeraar Agis heeft van de grootste vijf verzekeraars de minste extra reserves. Volgens bestuursvoorzitter E. van der Veen hebben andere verzekeraars inmiddels 1 miljard euro vrijvallende reserves ingezet voor lagere premies. Hij vreest dat na de prijzenslag “forse premieverhogingen“ komen. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is bang dat de prijzenslag Agis uit de markt zal drukken.

    • Menno Tamminga