Zeker 53 doden in Mekka

Zeker 53 mensen zijn gisteren om het leven gekomen toen een hostel in de Saoedische stad Mekka instortte. Op het moment van het ongeluk waren ruim honderd mensen, voornamelijk pelgrims die deze week de hadj maken, de jaarlijkse pelgrimstocht naar de heilige stad, in het gebouw aanwezig.

Zestig bedevaartsgangers raakten gewond, maar nog niet alle slachtoffers zijn onder het puin vandaan gehaald. De meeste gasten van het hostel kwamen uit Tunesië, Egypte en de Arabische Emiraten. “De reddingswerkzaamheden zijn nog niet afgerond“, zo meldde gisteravond een regeringswoordvoerder. Reddingswerkers zeggen dat er nog geluid klinkt onder het ingestorte gebouw. De bewoners van nabijgelegen gebouwen zijn geëvacueerd.

Onduidelijk is nog hoe het zes verdiepingen tellende gebouw kon instorten. Het hostel lag in een smal steegje nabij de Grote Moskee, waar komende week miljoenen moslims zich rond de Ka'aba, de steen die het hart is van de islam, zullen verzamelen. Ooggetuigen meldden dat met een enorme klap het gebouw bezweek. “Ik hoorde een enorme knal en plotseling was de lucht vol met puin. Ik liep naar buiten en kon nog vier mensen onder het gebouw vandaan trekken“, aldus Gamal Umran, een Egyptische elektricien die in de buurt was.

De laatste jaren wordt de hadj gemarkeerd door ongelukken. Vrijwel ieder jaar worden er mensen doodgedrukt in de menigte.