www.nrc.nl

Schaken. In zijn schaakrubriek op www.nrc.nl/denksport kijkt Hans Ree tevreden terug. “Mooie tijden waren dat. De NOS liet donderdag het eerste televisiejournaal nog eens zien, van vijftig jaar geleden, en waarover ging dat? Bijna helemaal over de match tussen Max Euwe (foto) en Hein Donner, die toen nog Jan Hein werd genoemd, om het schaakkampioenschap van Nederland. (...)

Het duurde tot mijn grote tevredenheid erg lang. Het zou tegenwoordig ondenkbaar zijn dat er in een televisiejournaal zoveel tijd werd besteed aan een schaakmatch, zelfs als het om een wereldkampioenschap zou gaan en niet om een kampioenschap van Nederland. Hoe komt dat? Voor een deel natuurlijk omdat denken in het algemeen tegenwoordig minder in aanzien staat dan vijftig jaar geleden en door velen wordt beschouwd als iets dat in een museum voor uitgestorven ambachten thuishoort. (...)

De match tussen Donner en Euwe kwam er omdat Donner in 1954 kampioen van Nederland was geworden, boven Euwe. Euwe was God, dus dat ging zomaar niet. Om kampioen te blijven moest Donner zijn titel in een tweekamp met Euwe verdedigen.“

Videocolumns. Negen columnisten van NRC Handelsblad blikken vooruit op het nieuwe jaar. In persoonlijke videocolumns spreken Frits Abrahams, Hugo Camps, Merel Roze, Janneke Wijkmans, Hans Beerekamp, Ewoud Sanders, Tamar de Waal en Wilfried de Jong hun wensen en verwachtingen uit voor 2006. Vanaf vandaag is de bijdrage te zien van Herbert Blankesteijn (foto), verantwoordelijk voor de rubriek Beet op de website. Hij voorspelt een hevige strijd in de entertainmentindustrie. Eerder keken dezelfde negen columnisten terug op het afgelopen jaar in Halte 2005.

www.nrc.nl/halte2006