Verder verschenen:

De top van de Franse en Japanse strip beschrijven het land van de rijzende zon in de verrassende zwart-witbundel Japan door 17 auteurs (Casterman, 15,75). Dit culturele uitwisselingsproject bevat observaties en fictieve verhalen over het hedendaagse Japan. Elke auteur bezocht een andere stad waardoor een het hele land wordt beschreven en een totaalbeeld ontstaat.

Peter van Dongen schetst zijn verhalen eerst met potlood, bewerkt dan met penseel nr. 0 zijn tekeningen, waarna hij met gum de schetsen verwijdert. Die schetsen bestaan dus na verschijning van het eindresultaat niet meer. Toch is er nu Rampokan Schetsboek (Oog & Blik/Harmonie, 24,95) waarin de integrale schets-versie van de Nederstripklassieker Rampokan op wonderbaarlijke wijze toch heeft overleefd.

Het doel van de stichting Teken mijn verhaal (www.tekenmijnverhaal.nl) is kinderen met een handicap gelukkiger te maken via stripverhalen. Veel gehandicapte kinderen kunnen zelf niet tekenen, maar wel verhalen verzinnen. Hun ideeën worden door professionele tekenaars verbeeldt in korte stripverhalen. De nieuwste sympathieke editie heet Tover mijn verhaal (Gottmer, 12,50) en bevat bijdragen van onder anderen Lamelos, Peter de Wit en Peter Pontiac.

Een jaar geleden (3 januari 2005) overleed Will Eisner. Inmiddels is er een aantal boeken over deze pionier van het beeldverhaal verschenen, waaronder een biografie en een interviewboek. Uitgeverij Norton bundelde drie van zijn belangrijkste graphic novels' in het prachtig uitgegeven The Contract With God Trilogy (Norton, 30,-).

In het tijdperk vóór Sigmund het populairste onderdeel van de Volkskrant werd, stond de controversiële strip Taco Zip er elke dag in. Bij Taco Zip is er geen tussenweg - je wordt kwaad om de eenvoudige tekenstijl en de flauwe humor, of je bent een onvoorwaardelijke fan. Koop in dat laatste geval elke zaterdag De Gazet van Antwerpen of Het Belang van Limburg en wees blij dat er nu eindelijk een kloeke verzameling (Taco Zip, zuigen met de tenen! 19,95) die twintig jaar beslaat, is verschenen.

    • Gerard Zeegers