Toestand van Ariel Sharon verslechterd

De gezondheidstoestand van de Israëlische premier Sharon is vanochtend verder verslechterd. Na een relatief rustig nacht werd hij opnieuw geopereerd om bloedingen in zijn rechter hersenhelft te stoppen.

Waarnemend premier Olmert, familie en vrienden van Sharon haastten zich naar het Haddassah-ziekenhuis in Jeruzalem.

Geneesheer-directeur Shlomo Mor-Yosef verklaarde dat bij een hersenscan was ontdekt dat er opnieuw bloedingen waren ontstaan en dat de bloeddruk van Sharon was gestegen. Hij wilde niets zeggen over de vooruitzichten voor de premier, maar artsen hebben tegen diens medewerkers gezegd dat “de vooruitzichten somber zijn“ en dat de 77-jarige Sharon niet zal terugkeren als premier.

Het is de bedoeling om Sharon tot zondag in een kunstmatig coma te houden om na de hersenbloedingen de druk op de hersenen te verlagen. Daarna zal Sharon bij bewustzijn worden gebracht en zullen een nieuwe hersenscan en andere testen moeten uitwijzen wat de gevolgen zijn van de bloedingen in het rechterdeel van zijn hersenen en de daarop volgende operaties.

Met het bekendmaken van deze details wilde directeur-geneesheer Shlomo Mor-Yosef de wilde geruchten ontzenuwen als zou Sharon al hersendood of gedeeltelijk verlamd zijn. Een Israëlisch televisiestation en verschillende radiozenders in Tel Aviv en Haifa meenden te weten dat Sharon kunstmatig in leven wordt gehouden om de regering onder leiding van waarnemend premier Olmert de kans te geven op ordelijke wijze de macht over te nemen. Mor-Yosef zei “veel rare geruchten“ te hebben gehoord.

Op het Rabinplein in Tel Aviv hebben groepjes veteranen en vooral jonge aanhangers van Sharon een wake ingesteld. Zacht pratend, biddend en lezend uit de Talmoed wordt gehoopt op een wonder. Maar gevreesd wordt dat Sharon bezig is aan zijn laatste strijd.

Avi Blumenthal, een veteraan uit de Yom Kippur-oorlog zegt zich Sharon altijd te blijven herinneren als een leider die niet alleen praatte, maar ook beslissingen nam. “Hij vergat ook nooit de verjaardagen van de manschappen en officieren van zijn eenheden“, aldus Blumenthal, die Sharon de laatste keer ontmoette tijdens een reünie twee jaar geleden. “En hij was er toen mijn vrouw werd begraven“,aldus deze veteraan.

Toch is de sfeer op het Rabinplein en in Israël niet te vergelijken met die na de moord op Rabin. Ingetogen berusting, gecontroleerde nervositeit en een zekere mate van spanning over hetgeen gaat komen, karakteriseren veeleer de gemoedsstemming.

Kritiek op behandeling van Sharon

In het dagblad Haaretz hebben artsen kritiek uitgeoefend op de behandeling die Sharon heeft gekregen na de eerste lichte beroerte op 18 december. De premier wilde na dat incident meteen weer aan het werk en naar zijn ranch in de Negev, maar volgens artsen was het beter geweest als hij tijdens de behandeling met bloedverdunnende middelen in Jeruzalem was gebleven, in de nabijheid van specialisten en het befaamde Haddassah-ziekenhuis dat een van de beste hospitalen ter wereld heet te zijn.

Ook zou het volgens artsen beter geweest zijn als Sharon woensdag in een ziekenhuis in Beersheva, een half uur van zijn boerderij, was gebracht, in plaats van te worden overgebracht naar Jeruzalem. Ook het feit dat hij per auto en niet met een snelle helikopter is vervoerd ,is onderwerp van kritiek. Maar een naaste medewerker van de premier zei dat Sharon zich verzette tegen zowel ziekenhuisopname na de eerste beroerte als tegen ziekenhuisopname woensdag.

De waarnemend Israëlische premier Olmert heeft intussen alle bevoegdheden van Sharon overgenomen en is ingewijd in de meest gevoelige geheimen van Israël. Daarmee wordt gedoeld op de kernwapens.

Olmert heeft benadrukt dat de machtsoverdracht ordelijk verloopt en de verkiezingen op 28 maart gewoon doorgaan. Hij wordt overigens niet beschouwd als de meest voor de hand liggende opvolger van Sharon.