Televisie Voorkeur

actualiteiten

Nova. Onder meer het laatste nieuws over de Israëlische premier Ariel Sharon en een reactie op de situatie in Israël van de voormalige Palestijnse woordvoerster en mensenrechtenactiviste Hanan Ashrawi. Ned.3, 22.20-22.45u.

Eerste aflevering van de gedramatiseerde documentaire Egypte over de geschiedenis van de Egyptische archeologie behandelt de ontdekking van het graf in 1922 van de onbelangrijkle farao Toetanchamon. België 2 (Canvas), 21.25-22.25u.
Eerste aflevering van de gedramatiseerde documentaire Egypte over de geschiedenis van de Egyptische archeologie behandelt de ontdekking van het graf in 1922 van de onbelangrijkle farao Toetanchamon. België 2 (Canvas), 21.25-22.25u.

documentaire

Rendezvous mit dem Tod. Aandacht voor de moord op John F. Kennedy in november 1963 en het verblijf van zijn moordenaar Lee Harvey Oswald enkele weken voor de aanslag in Mexico. De 80-jarige Lawrence Keenan, die in november 1963 als FBI-agent het spoor naar Mexico onderzocht, klapt uit de school. De bevindingen van zijn team waren zo opmerkelijk dat president Johnson het onderzoek onmiddellijk stopzette. ARD, 21.45-23.15u.

Monster lobster! De bijzondere Noord-Amerikaanse kreeft kan zijn ledematen opnieuw laten aangroeien en gigantisch groot worden. Toch moet hij voortdurend vechten voor zijn leven. National Geographic, 20.00-21.00u.

Nationale actie voor Azië - Eén jaar later. Special waarin de kijker wordt duidelijk gemaakt waar de Samenwerkende Hulp Organisaties het geld van Giro 555 aan hebben besteed en nog gaan besteden. De presentatoren Martijn Krabbé, Robert ten Brink en Paul de Leeuw laten aan de hand van beelden, interviews en reportages zien wat er gebeurde vanaf het moment dat het tsunami-nieuws de wereld bereikte tot aan de situatie nu. Van de eerste noodhulp tot de wederopbouw. RTL4, 21.30-22.30u.

praatprogramma

De Wereld draait door. Het schrijversechtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher vertellen over wat zij een half jaar in Berkeley, de meest linkse gemeente in de Verenigde Staten hebben meegemaakt en wat ze van de Amerikanen vinden. Verder acteur Tygo Gernandt die een van de hoofdrollen speelt in de nieuwe politieserie Van Speijk. en aandacht voor het tafelvoetbalspel Subbuteo. Ned.3, 19.00-19.50u.

De leugen regeert. Onder meer gaan de advocaten van de familie Melchers, Herman Doeleman en Aldo Verbruggen in gesprek met journalist Albert de Lange van Het Parool over de ontvoering vorig jaar van Claudia Melchers en de speculaties dat de familie vast zelf in de drugshandel zou zitten. Tegen het ANP, het ADen de Telegraaf loopt nog een schadevergoedingsprocedure. De journalisten Frénk van der Linden en Ton van Dijk beoordelen de behandelde onderwerpen, Ned.3, 20.25-21.05u.

sport

Winterspelen: Eric Heiden. Tweede aflevering in een 5-delige serie met portretten van Olympische kampioenen. Vanavond de schaatslegende Eric Heiden die tijdens de Olympische Winterspelen van Lake Placid in 1980 vijf gouden medailles won. Presentator Mart Smeets zocht hem op in Sacramentao waar hij werkzaam is als orthopedisch chirurg. Ned.2, 22.55-23.45u.

amusement

Superster. Tweede aflevering van een zesdelige serie waarin Reinout Oerlemans voor de TROS op zoek gaat naar een nieuwe televisiepresentator. De kijker volgt zes kandidaten die hun talent voor publiek tonen. In het eind van deze aflevering is bekend welke vijf kandidaten doorgaan. Uiteindelijk wint één de hoofdprijs: een contract bij de TROS. De finale is vrijdag 3 februari 2006. Ned.2, 20.30-21.25u.

(Freek) Kortgehouden. Extra uitzending van het programma met cabaretier Freek de Jonge met de vijftien populairste filmpjes van de afgelopen tien weken. Door de opzet van zeer korte filmpje zat de uitzending vol conferences, columns en liedjes, maar ook animaties, sketches en telefoongesprekken. Ned,3, 21.05-22.00u.

De saga van Oberon. Slot van een realityserie waarin zestien mensen uit Nederland en Vlaanderen leven als in de Middeleeuwen in het fictieve koninkrijk Oberon. België 1, 21.15-22.05u.

gezondheid

Vinger aan de pols op locatie: kinderpolikliniek. Reportage over de kinderpoli van het VU medisch centrum in Amsterdam waar kinderen worden gevolgd. Met vanavond Esre die voor de tweede keer leukemie heeft en de 21-jarige Maurice die voor het laatst de kinderpoli bezoekt. Verder gaat de 2-jarige Puck voor het eerst onder het mes. Ned.2, 20.00-20.30u.

kunst & Drama

C.S. Lewis: Beyond Narnia. Portret van C.S. Lewis, de auteur van de Narnia-sprookjes, die recent opnieuw zijn verfilmd. Lewis, geboren in Belfast in 1898, groeide uit tot één van de populairste schrijvers en denkers die Groot-Brittannië ooit voortbracht. BBC2, 22.00-22.55u.

Napoleon. Slot van een vierdelige miniserie uit 2002 over het leven van Napoleon. In het jaar 1816 is hij 47 en blikt op het eiland St. Helena waar hij als banneling leeft terug op zijn leven. Met Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu e.a. ZDF, 22.15-23.45u.

muziek

Classic albums: A night at the opera. Serie over legendarische elpees uit de popgeschiedenis met vanavond A night at the opera , een mix van hardrock, opera, camp en traditionele folk met verschillende lagen gitaar, harmonieën, uitwaaierende piano's, een harp, een ukelele en afwezigheid van synthesizers. BBC2, 0.00-0.50u.