Televisie Overige films

The Others (Alejandro Amenábar, 2001, VS/Spanje/Fr). Stijlbewuste spookhuisfilm van de regisseur van Tesis en Abre los ojos. Nicole Kidman wacht met haar kinderen, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in het halfduister op haar in Europa vermiste man. RTL5, 20.30-22.30u.

The Patriot (Roland Emmerich, 2000, VS). De Engelsen zijn intense slechterikken in propagandistische reconstructie van de Amerikaanse Vrijheidsoorlog. Hoofdrol van Mel Gibson als weduwnaar annex pacifist die in een furie verandert en de ene na de andere Engelse militair in mootjes hakt. Net5, 22.25-1.25u.

* Gohatto (Nagisa Oshima, 1999, Frankrijk/Engeland/Japan). De links-radicale, hemelbestormende regisseur van L'empire des sens en Merry Christmas Mr. Lawrence doorbreekt dit keer het taboe rond de homoseksualiteit van de samoerai. Tv-komiek en filmregisseur Takeshi Kitano speelt een van de weinige ridders die niet verliefd worden op de nauwelijks van een meisje te onderscheiden jonge held, die anno 1865 is aangenomen in een aan stenge regels onderworpen samoerai-militie. Uiterlijk is Gohatto (“Taboe') een tamelijk klassieke en conventionele samoeraifilm, met relatief veel dialogen. Ned.3, 23.15-0.55u.

The Deep End of the Ocean (Ulu Grosbard, 1999, VS). Geflopt vehikel voor Michelle Pfeiffer heeft zo zijn tv-filmachtige kwaliteiten en houdt sentimentaliteit verdienstelijk buiten de deur. Pfeiffer herkent in jochie haar eigen zoontje, dat negen jaar eerder als peuter spoorloos verdween. België 1, 23.20-1.03u.

* Almost Famous (Cameron Crowe, 2000, VS). Regisseur/scenarist Crowe verfilmde zijn eigen jeugdgeschiedenis als jongste redacteur van muziekblad Rolling Stone in het begin van de jaren zeventig als een sprookje en als een even liefdevolle als scherpe analyse van de popmuziekindustrie. België 2 (Canvas), 23.35-1.40u.