Talibaan wilde ambassadeur VS ombrengen

De zelfmoordaanslag in de Afghaanse provincie Uruzgan gisteren was bedoeld om de Amerikaanse ambassadeur te doden. Dat meldde een woordvoerder van de Talibaan. Op een drukke markt in de provinciehoofdstad Tarin Kowt kwamen zeker tien burgers om.

Onder de doden bevonden zich ook twee kinderen. Meer dan vijftig mensen raakten gewond. Vijftien van hen zijn in kritieke toestand opgenomen.

De bommen ontploften toen de zelfmoordterrorist naar het nabijgelegen provinciehuis liep, waar op dat moment de Amerikaanse ambassadeur Ronald Neumann aanwezig was. Vice-gouverneur Haji Abdul Aziz heeft eerdere berichten dat het om een autobom ging gecorrigeerd. Het is onduidelijk of de bommen te vroeg zijn afgegaan of dat de zelfmoordenaar ze zelf heeft gedetoneerd.

Neumann was in het gebouw om enkele lokale leiders te ontmoeten ter gelegenheid van de opening van een nieuw gebouw dat met Amerikaans geld was gefinancierd. Gouverneur Jan Muhammad was niet aanwezig. Toen de explosie plaatsvond is de onder zware beveiliging werkende Neumann volgens Aziz in een achteraf gelegen kamer van het gebouw in veiligheid gebracht. Neumann verliet het pand na een kwartier.

De aanslag in Uruzgan was een van de grootste in de opleving van geweld door vooral Talibaan-rebellen, waaronder een groeiend aandeel zelfmoordaanslagen, in Afghanistan in de laatste maanden. De meest recente grote zelfmoordaanslag was eind september, toen negen Afghaanse soldaten en de zelfmoordenaar omkwamen in de hoofdstad Kabul. Bij de meeste zelfmoordaanslagen in Kabul en het onrustige zuiden en oosten van het land kwam alleen de dader om. Volgens Talibaan-woordvoerders staan nog tientallen zelfmoordterroristen paraat om aanslagen te plegen.

Het Nederlandse kabinet sprak eind december een voornemen uit om ruim duizend Nederlandse militairen naar de centraal-Afghaanse provincie Uruzgan te sturen, om daar namens de NAVO-stabilisatiemacht ISAF de vrede te handhaven. De NAVO-troepen zouden de momenteel aanwezige Amerikaanse militairen aflossen. Een besluit is nog niet genomen omdat het kabinet brede steun van het parlement wenst en regeringspartij D66 tegenstander van deelname is. Die partij is van mening is dat Uruzgan te gevaarlijk is.

In het afgelopen jaar zijn meer dan 1.200 doden gevallen bij geweld in Afghanistan, het hoogste aantal sinds Amerikaanse troepen eind 2001 het Talibaan-bewind verdreven. De meeste daarvan waren rebellen, vooral van de Talibaan. Onder de doden waren zeker vijftig Amerikaanse militairen.