“Strijd om Blu-ray kan nog wel twee jaar duren'

Het kan nog lang duren voor de opvolger van de dvd bekend is, verwacht Philips-bestuurder Rudy Provoost. “Het wordt een uitputtingsslag.“

Directeur Rudy Provoost van de divisie consumentenelektronica van Philips is “geen doemdenker“, zegt hij zelf. Maar hij beseft wel dat “de meeste consumenten wachten met wat dan ook te kopen tot er duidelijkheid is.“

En tot die tijd?

“Er zijn niet veel opties. Onderhandelen heeft niet gewerkt, het ziet er nu naar uit dat ieder op zijn eigen weg doorgaat. Dat is een voldongen feit. Wij blijven natuurlijk consequent het Blu-ray-gebeuren ondersteunen. Iedereen wedt op zijn eigen paard.“

Geen van de partijen wil een concessie doen?

“Dat is dan maar zo. Dat is concurrentie. Ook al wordt het een uitputtingsslag. Het kan goed zijn dat er twee formaten naast elkaar zullen bestaan. Dat je als consument uiteindelijk een speler koopt die beide formaten aankan. Wie die kan maken? Iedereen. Hoe dan ook, het gaat om wat de early adapters doen, de mensen die er als eerste bij willen zijn. Ik geloof dat het dan gaat roezemoezen en dat Blu-ray uiteindelijk de standaard wordt. En áls de klant al een keuze moet maken, is dat voor het systeem dat het meest ondersteund wordt.“

Tenzij onduidelijk is welke filmstudio nou wie steunt.

“Juist daarom moeten we nu even wachten. Dat kan een paar maanden duren, misschien wel twee jaar. Ik heb wel een schatting laten maken over hoe lang wij dit willen volhouden, maar die zeg ik u niet.“

Als het nou niet lukt, wat is dan plan B?

“Dat de polarisatie doorzet en het onmogelijk is een keuze te maken. Dat het niets anders wordt dan een gefragmenteerde executie.“