Rubriek Netwerk vreest voor bestaan

De actualiteitenrubriek Netwerk (EO, KRO en NCRV) vreest voor zijn voortbestaan als de plannen van het nieuwe programmeer-model van de Publieke Omroep komende woensdag worden goedgekeurd.

De directie van de Evangelische Omroep (EO) heeft aan de EO-redactie van Netwerk gemeld dat zij de kans kleiner dan tien procent acht dat het programma in september nog op de buis is. De directie van de omroep wilde niet bevestigen dat zij de geldkraan stop zal zetten als de plannen daadwerkelijk doorgaan. Wel staat het volgens directie-lid Arjan Lok van de EO vast dat als de plannen doorgaan, een andere manier gezocht zal worden om journalistieke reportages te kunnen brengen.

Woensdag neemt de raad van bestuur van de Publieke Omroep een besluit over de plannen om de programma's over drie zenders te verdelen: een cultureel net, een “gezinsnet' en een vernieuwend net. Netwerk wordt hierdoor losgekoppeld van het achtuurjournaal en zal door medische programma's worden voorgegaan.

De redacties zijn bang kijkers te verliezen door concurrentie van kijkcijfer-kanonnen op andere netten. Presentator Aart Zeeman van het actiecomité van de drie Netwerkredacties is “heel somber' over de toekomst van de actualiteitenrubriek. Zelf was hij erbij toen het programma tien jaar geleden door de verschillende omroepen werd opgericht om de versnippering van de publieke omroep tegen te gaan. “We hebben voor het programma gevochten. Inmiddels kijken er dagelijks ruim 800.000 mensen. Het programma is goed, we hebben genoeg kijkers, en toch dreigen we te verdwijnen.“

Voor presentator Zeeman is het zeker dat Netwerk verdwijnt als de EO daadwerkelijk stopt door de komst van het programmeermodel. “Als één poot wegvalt, is het gebeurd. Het is een duur programma, dus we zijn op elkaar aangewezen. De NCRV en de KRO kunnen het nooit samen draaiende houden.“

EO-Presentator Tijs van den Brink prijst de directie dat zij de redactie tijdig duidelijkheid heeft verschaft. “Wel zou het ongelooflijk jammer zijn als Netwerk niet verdergaat. We moeten daarom proberen een betere plek in de programmering te vinden dan waar we nu terecht dreigen te komen.“

Een woordvoerder van de raad van bestuur van de Publieke Omroep laat weten dat het schrappen van programma's een zaak is van de omroepen zelf.