Ramsj

Jeremy Clarkson: I know you got soul. Machines with that certain something. Gebonden, Michael Joseph 2004, 278 blz., van €32,– voor €9,–. Donner Rotterdam

Precies eenentwintig beroemde schepen, vliegtuigen en auto’s komen aan de orde in dit aardige boek, aangevuld met de Hoover Dam in Amerika (Colorado) en Arthur, de enorme schotelantenne die in de jaren zestig in Cornwall werd gebouwd. Enthousiaste beschrijvingen, of het nu gaat over de Concorde en de Alfa Romeo 166 of over het grootste Japanse slagschip uit de Tweede Wereldoorlog: de Yamato met zijn negen 18-inch-kanonnen. Bij Donner liggen nog twee andere boeken van Jeremy Clarkson, de presentator van het populaire programma Top Gear op de BBC: Clarkson on cars en Motorworld. Beide van €15,80 voor €4,50.

Roger Penrose: The road to reality. A complete guide to the physical universe. Paperback, BCA 2004, 1094 blz., van €47,95 voor €17,50. Scheltema Amsterdam

Ontzagwekkend boek, niet alleen qua omvang maar ook (en vooral) qua inhoud: een bijna allesomvattend overzicht van de huidige natuurkunde en astronomie, inclusief de wiskundige onderbouwing. Onderwerpen die worden aangesneden zijn onder meer de moderne geometrie, de relativiteitstheorie, de big bang en zwarte gaten. Volgens de inleiding vereist het boek ‘no particular specialist knowledge on the part of the reader,’ maar gelet op de vele wiskundige symbolen en formules in de tekst is dat te optimistisch gesteld.

Dr. J.R.Bruijn (red.): Met man en macht. De militaire geschiedenis van Nederland 1550-2000. Gebonden, Balans 2003, 463 blz., van €35,– voor €12,50. De Slegte

Bundel met opstellen over de geschiedenis van het Nederlandse leger, de marine en de luchtmacht, vanaf de oprichting van het Staatse leger in de Tachtigjarige Oorlog tot aan de Koude Oorlog en de heroriëntatie van het leger (vredestaken) in de recente jaren negentig. Gedegen geschreven, met krijgskundig oog voor het kleinste detail. Bij De Slegte ligt nog een tweede boek uit de historische reeks van Balans: Met alle geweld. Botsingen en tegenstellingen in burgerlijk Nederland, een bundel die in 2003 verscheen ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van J.C.H. Blom, directeur van het NIOD. Bijdragen van onder anderen Maarten Brands, Piet de Rooy en Johannes Houwink ten Cate (over de bewakers van de Hollandse Schouwburg in de Tweede Wereldoorlog, en het geweld dat ze pleegden). De redactie was in handen van Evelien Gans. Paperback, van €30,- voor €9,99.

Mariëtte Haveman (samenst.): Zwarte rook. Fotografie en steenkool in de twintigste eeuw. Paperback, NAi 2003, 144 blz., van €30,– voor €9,50. De Slegte

‘Weinig onderwerpen hebben zich zo overtuigend uitgeleverd aan de camera als het universum van mijnwerkers, kolenbergen en transport’, aldus de flaptekst van dit prachtige fotoboek over de kolenindustrie in Limburg en het Ruhrgebied tussen 1920 en 1980. De foto's – alle in zwart-wit, en dus bij uitstek passend bij het onderwerp – zijn van befaamde fotografen als Nico Jesse, August Sander en Cas Oorthuys. Tekst ook in het Engels. Bij Roelants Nijmegen en Scheltema Amsterdam zijn nog twee andere bijzondere fotoboeken te vinden, respectievelijk New York's bravest. Eight decades of photographs from the Daily News onder redactie van Shawn O'Sullivan, een verzameling spectaculaire foto's van New Yorkse brandweermannen en hun strijd tegen de ‘Red devil’ (van €29,50 voor €9,–), en Alive, een overzicht van het werk van de Peruaanse modefotograaf Mario Testino. Van €76,80 voor €19,95.

Gregg Herken: Brotherhood of the bomb. Gebonden, Henry Holt 2002, 448 blz., van €37,80 voor €7,50.Donner Rotterdam

‘The tangled lives and loyalties of Robert Oppenheimer, Ernest Lawrence, and Edward Teller,’ luidt de ondertitel van deze spannende studie die onder meer gebaseerd is op recent vrijgegeven documenten uit de archieven van de FBI en de KGB. Kern van het boek vormt de vaak conflictueuze relatie van de drie mannen die verantwoordelijk waren voor de atoombom, met als achtergrond het ingewikkelde complex van spionage en contraspionage rond Manhattan Project (en de uiteindelijke overdracht van geheime gegevens aan de Sovjet-Unie). Ook aandacht voor het radicale verleden van Oppenheimer, en de uiterste best die Generaal Leslie Groves – hoofd veiligheid van het Project – deed om dat verleden verborgen te houden.

Rolf Toman (red.):Romaanse kunst. Architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst. Gebonden, Könemann 1996, 480 blz., van €29,99 voor €15,–. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226).

Fraai, rijk geïllustreerd naslagwerk, ook al gaat het om een goedkoop geproduceerde Könemann-uitgave (die nu dus ook nog eens is verramsjt). Vooral liefhebbers van Romaanse kerken en kloosters komen aan hun trekken in het boek dat uitgebreide beschrijvingen bevat van ruim honderd bouwwerken in Engeland, Italië, Frankrijk en Spanje. Bij Roelants Nijmegen is te vinden: Dancing in the wind. Poetry and art of the British Isles onder redactie van Charles Sullivan, een boek met gedichten van onder anderen William Blake, William Butler Yeats en Seamus Heaney, en (bijpassend) beeldend werk van Whistler, Turner en Bacon. Van €29,95 voor €9,–.

    • Henk Lagerwaard