Philips in internettelefonie

Philips en Microsoft brengen in samenwerking met het internetbedrijf Skype een telefoon op de markt waarmee zowel via een telefoonlijn als via internet gebeld kan worden. Gesprekken via internet zijn gratis.

Dat hebben de bedrijven gisteren bekendgemaakt op 's werelds grootste elektronicabeurs in Las Vegas. De telefoon moet in mei in Nederland te koop zijn en vanaf juli in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend wat hij kost.

Het toestel is via een draadloze breedbandaansluiting aangesloten op internet. Het toestel maakt gebruik van de software van Skype, de grootste aanbieder van internettelefonie, om een telefoongesprek tot stand te brengen.

Gratis bellen via internet is al langer mogelijk op de pc. Het toestel van Microsoft en Philips, dat Voip321 gaat heten, maakt dat ook mogelijk met een telefoon. Voip staat voor voice over internet protocol, de technologie om internet te gebruiken voor telefonie.

Internetbellen is alleen gratis als zowel de beller als degene die gebeld wordt via internet belt. Als één of allebei de bellers van een reguliere telefoonlijn gebruikmaken, moet er wel betaald worden.

Microsoft-oprichter Bill Gates demonstreerde het toestel bij een presentatie van nieuwe Microsoft-producten. “Je kunt er alles meer doen wat je met je oude toestel thuis ook kon“, zei hij. “Je kunt opnemen, iemand bellen en een gesprek voeren.“

Naast telefoonnummers houdt de telefoon ook bij welke vooraf ingestelde contactpersonen hun pc aan hebben staan en via internet gratis gebeld kunnen worden.

Philips: pagina 11

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Philips in internettelefonie (6 januari, pagina 1) staat dat Philips in samenwerking met Microsoft en Skype een internettelefoon op de markt brengt. Skype is hierbij echter niet betrokken. Philips werkt wel samen met Skype in een andere combinatie voor internettelefonie, met KPN.