Persbijeenkomst afgelast om AFM

Journalisten hoeven op 18 januari niet af te reizen naar het Brabantse Veldhoven. Chipmachinebouwer ASML heeft de persconferentie ter toelichting van zijn jaarcijfers afgelast. De aanleiding is dat beurstoezichthouder AFM sinds 1 oktober de Wet Marktmisbruik strikt handhaaft, waardoor bedrijven koersgevoelige informatie alleen via een persbericht naar buiten mogen brengen.

“Om in Veldhoven te komen, moeten veel journalisten toch vroeg op“, zegt een woordvoerder. “Als we alleen kunnen zeggen wat al in het persbericht staat, is dat niet de moeite waard.“ Het bedrijf is sinds 1 oktober ook voorzichtiger met het geven van interviews.

Een woordvoerder van de AFM kan niet zeggen of de stap van ASML terecht is. “Het mediabeleid van bedrijven is hun eigen zaak. Maar met persconferenties en interviews is natuurlijk niets mis, zolang er geen koersgevoelige informatie wordt gegeven.“

In november demonstreerde de AFM dat ze haar taak serieus opvat. De handel in het aandeel Getronics werd stilgelegd omdat de bestuursvoorzitter aan een persbureau een toelichting op de cijfers zou hebben gegeven die niet in het persbericht stond. Dit maakte ASML duidelijk wat er nu kan gebeuren, vertelt de woordvoerder. Daarop besloot het bedrijf maatregelen te nemen.