Partijleider Kennedy erkent drankzucht

De Liberaal-Democraten, de op een na grootste oppositiepartij van het Verenigd Koninkrijk, zijn ruim een jaar geleid door een alcoholicus. Charles Kennedy biechtte gisteren op een inderhaast belegde persconferentie op dat hij de afgelopen anderhalf jaar met een drankprobleem had geworsteld en professionele hulp had ingeroepen om van de drank af te raken.

De LibDem-leider, die al enige tijd onder vuur ligt wegens zijn lusteloze optreden, voegde er geruststellend aan toe dat hij de fles inmiddels twee maanden niet meer heeft aangeraakt. “Ik geloof dat de kwestie in wezen is opgelost.“

Kennedy ging tot zijn openbare bekentenis over toen hij hoorde dat een journalist naar buiten wilde brengen dat hij was behandeld voor zijn verslaving Al jaren circuleerden er berichten over Kennedy's overvloedige alcoholconsumptie.

Kennedy kondigde tevens aan dat hij binnenkort een nieuwe leidersverkiezing wil, waarvoor hij zichzelf weer kandidaat stelt. Het is nog niet duidelijk of het zover komt.

Veel partijleden reageerden gisteren positief op Kennedy's bekentenis. Ze prezen zijn oprechtheid. Tegelijkertijd is de kritiek nog allerminst verstomd. Gisteren bleek dat elf vooraanstaande leden van de Liberaal-Democratische Lagerhuisfractie Kennedy al kort voor kerstmis hadden verzocht spoedig te vertrekken.

De leider van de LibDems in het Europees Parlement, Chris Davies, omschreef Kennedy vanmorgen als een “wandelend lijk“. Ook verscheidene Lagerhuisleden toonden zich niet overtuigd dat een voortzetting van Kennedy's leiderschap wenselijk is.

Onder de joviale Schot heeft de partij zich sinds 1999 in linkse richting ontwikkeld. De LibDems verklaarden zich tegen de oorlog in Irak. De LibDems wonnen in mei 62 zetels in het Lagerhuis, het beste resultaat in 82 jaar, maar minder dan eerst verwacht. De druk op Kennedy (46) is voorts toegenomen door de komst van de nieuwe Conservatieve leider David Cameron. Diens dynamische en op vernieuwing gerichte aanpak leidde tot meer twijfel bij veel LibDems over hun eigen leider.