Nieuwe culturele hoofdstad Patrás in problemen

De Griekse havenstad Patrás is vanaf 1 januari culturele hoofdstad van Europa, maar een week voordat de officiële proclamatie plaatsvindt steken donkere wolken op.

De artistiek directeur, Thános Mikroútsikos, componist, burger van de stad en oud-minister van cultuur, heeft in een brief van zes pagina's aan de burgemeester zijn ontslag ingediend. Zijn voornaamste klacht is het tekort aan financiële middelen, die onder het vereiste minimum liggen en bovendien met te grote vertraging binnenkomen.

Het instituut “Europese culturele hoofdstad' was een idee van wijlen Melina Merkouri die tussen 1981 en 1989 minister van Cultuur was en ervoor zorgde dat Athene als eerste Griekse stad deze titel kreeg (in 1984). Als tweede volgde Thessaloniki (1997), maar sindsdien is de belangstelling van Griekse steden voor de titel enigszins teruggelopen. Patrás was voor dit jaar de enige kandidaat, door menigeen binnen en buiten Griekenland afgeraden. Het budget van 130 miljoen euro is nog niet de helft van dat van Thessaloniki 1997, terwijl die stad daarvan nog vele schulden heeft overgehouden. Van de 160 overeenkomsten die Patrás met diverse gezelschappen en solisten wil sluiten, zijn er nog slechts dertig getekend.

De afgetreden Mikroútsikos richt zijn pijlen vooral op de technisch coördinator van het Uitvoerend comité, Christos Roìlis, die van beroep geoloog en seismoloog is, zoals hij wat smalend schrijft, en op de bevoegde onderminister van Cultuur, Petros Tatoúlis, wiens beschermeling Roìlis zou zijn. Tatoúlis zou nauwelijks belangstelling hebben getoond voor Patrás, maar des te meer voor allerlei projecten - kerk en kloosterrestauraties - in zijn eigen kiesdistrict Arcadië, zuidelijk van Patrás.

In zijn reactie ontkent onderminister Tatoúlis dat hij op het budget beknibbelt. Hij beschuldigt Mikroútsikos ervan dat hij, door op het laatste moment ontslag te nemen, uit politieke motieven handelt. De bewindsman versterkt op zijn beurt dit politieke element door te sneren op de vele tekortkomingen van het Thessaloniki-evenement, dat door Mikroútsikos' socialistische partij PASOK was georganiseerd. “Patrás werd aangewezen door het socialistisch bestuur in 2003, maar de regering- heeft niet één euro uitgekeerd.“

Coördinator Roìlis kondigt intussen aan dat het programma de eerste drie maanden gewoon doorgaat. Het jaar was opgedeeld in zeven “blokken' - volgens Mikroútsikos' ideeën - waarvan het eerste is gewijd aan carnaval, tegen de achtergrond van het feit dat deze stad kan bogen op een vermaarde carnavalsviering, waarbij dit jaar ook de commedia dell'arte zal worden betrokken. Reeds op 11 januari wordt de grote tentoonstelling “Leonardo da Vinci als uitvinder en wetenschapper' geopend.

Daarbij moet gehoopt worden dat de ruimte goed verwarmd zal zijn. Want in zijn afscheidsbrief klaagt Mitroútsikos ook over het feit dat de 500 euro voor de “verwarmingstest“ niet beschikbaar waren.

Zijn assistent Aléxis Alatsís volgt Mitroútsikos voorlopig op.

    • Frans van Hasselt