Mi and L'Au

Het Fins-Franse liefdespaar Mi en L'Au trof elkaar in het mondaine Parijs, om zich vervolgens terug te trekken op het platteland van Finland. In die pastorale omgeving vond de muziek op deze debuut-cd zijn aanvankelijke vorm, om later in een studio in de hectiek van Brooklyn aangedikt te worden door leden van de groep Akron/Family. Dat voormalig noise-goeroe Michael Gira (Swans, Angels Of Light) de productie deed en ook nog zachtjes mondharmonica speelde, is nogal verrassend. Want de muziek klinkt zo ingetogen en rustiek als je kunt verwachten van een plaat waarvan de oorsprong echt schijnt te liggen in de ingesneeuwde blokhut die het cd-boekje siert.

Lieflijk betokkelde gitaren krijgen subtiele aanvullingen van andere instrumenten, waarvan de inbreng veelal merkwaardig abstract is gehouden. Dat geeft deze muziek een intrigerende charme, de enig juiste begeleiding voor deze zachtzinnig gezongen, bucolische liedjes die toch het nodige venijn in zich bergen (“Death will come to our funeral/ To take back our bones“, in Christmas Soul). De nummers spelen zich steeds in hetzelfde, kruipend trage tempo af, wat geen eentonigheid, maar een zeldzame eenheid van sfeer met zich meebrengt. De toenadering tussen folk en avant-garde, die de laatste tijd steeds vaker opduikt, heeft in Mi And L'Au veelbelovende vertegenwoordigers.

Jacob Haagsma

Mi And L'Au: Mi And L'Au (Young God Records, distr. Konkurrent)

    • Jacob Haagsma