MHP stelt zijn looneis hoger dan FNV en CNV

De vakcentrale voor Middengroepen en Hoger Personeel (MHP) komt met een looneis die hoger ligt dan die van de twee grootste vakcentrales, FNV en CNV. “De lonen mogen best stijgen met meer dan 2 procent“, vindt MHP-directeur Ad Verhoeven. “Dat je eerder richting 3 procent gaat zouden wij niet onverantwoord vinden.“ CNV en FNV kwamen eerder met een looneis van maximaal 2 procent voor de CAO-onderhandelingen van 2006.

Verhoeven kondigde de hogere looneis gisteren aan in zijn nieuwjaarswens. MHP vraagt om hogere lonen, zodat consumenten weer meer gaan uitgeven. Ook vindt Verhoeven het belangrijk dat het vertrouwen in de politiek toeneemt. “Mensen krijgen pas weer meer vertrouwen als ze het voelen in hun portemonnee“, zegt Verhoeven.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW kondigde eind vorige maand aan dat ze de lonen volgend jaar niet of nauwelijks wil laten stijgen. In november verhoogde de FNV haar looneis voor 2006 tot 2 procent. Eerder had de FNV die gesteld op 1,5 procent voor dit jaar. FNV-woordvoerder Paulus Plas zegt over de de looneis van MHP: “Het lijkt een beetje op goedkope propaganda. Bij de onderhandelingen zullen wij toch de kastanjes uit het vuur moeten halen.“ Voor 2005 hanteerden kabinet, werkgevers en vakbonden nog een nullijn voor de CAO-onderhandelingen.

De vakcentrales zitten niet zelf aan tafel bij de CAO-onderhandelingen, dat zijn de aangesloten bonden. Het zijn dan ook de bonden die formeel gezien met een looneis komen, maar zij volgen hierbij meestal de eis van hun vakcentrale. MHP is de kleinste van de drie vakcentrales met 170.000 leden. FNV heeft 1,2 miljoen leden, CNV 360.000.

MHP-voorzitter Verhoeven spreekt zich in zijn nieuwjaarswens ook uit tegen versoepeling van het ontslagrecht. “Het min of meer ontmantelen van het huidige ontslagrecht past niet in onze traditie en verhoudingen. We zullen ons daar dan ook tot het uiterste tegen verzetten.“