“Met die teksten op het raam zou de politie ingrijpen'

Het OM kan de auteur van jihad-teksten vervolgen als die in Nederland woont. Maar de teksten zelf kan justitie moeilijk van internet weren. Want de bedrijven die ze verspreiden, wijken uit naar het buitenland.

Zijn teksten zijn nog altijd openbaar toegankelijk op internet. Zo valt te lezen wat Ertan K., een Amsterdamse Turk van 34 jaar, schreef na de moord op filmmaker Theo van Gogh: “Het is nu 19 dagen na hét moment en wat is de stand? Theo nog altijd dood en Ayaan nog altijd monddood. Mohammed, je bent een kanjer!“. Een paar dagen eerder had hij een “open brief' aan Mohammed B gepubliceerd: “Salaam [...] Mohammed, weet je wat ik dacht toen ik het hoorde broeder? Ik dacht: O God, laat het alstublieft dit keer wel een moslim zijn...“

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) probeert al maanden om Ertan K., de man achter de website Ertan.biz , het zwijgen op te leggen. En voor het eerst lijkt dat nu te lukken: het openbaar ministerie in Amsterdam doet sinds kort onderzoek naar K. en verwacht dat deze maand af te ronden.

De politie in Amsterdam had K., alias Rahmetullah, al verschillende keren gearresteerd wegens belediging en bedreiging op zijn website. Maar het OM ging nooit over tot vervolging. Waarom het OM dat nu wel doet, wil het niet zeggen. En op de vraag waarom de site van Ertan K. nog steeds op internet staat, wil het evenmin ingaan.

Marco Hughes van het MDI kan het wel verklaren: zulke opruiende websites verhuizen vrijwel voortdurend van server, de centrale computer waar de site op staat. Vaak staan die servers in het buitenland en is er dus niets tegen te ondernemen. Alleen als de maker van de website zich in Nederland bevindt, zoals K., kan justitie hem vervolgen. “Het is frustrerend dat sites als die van Ertan steeds opkomen. Dit is dweilen met de kraan open“, zegt Hughes.

Het lijkt erop dat K. ook zo te werk gaat. Eerder moest hij zijn website in Nederland sluiten, mede door druk van het MDI. Toen werd zijn site gehost (technisch mogelijk gemaakt) door Blogspot, een dienst van Google. Marco Hughes: “Het heeft een half jaar geduurd voordat Blogspot overging tot sluiting van de site van K. Ze gingen pas tot actie over nadat de bedreigingen echt concreet werden, zoals enkele bedreigingen tegen Kamerleden.“

Het verwijderen van de website heeft weinig effect gehad. De website staat inmiddels weer online, zij het bij een andere webhoster en in een aangepaste vorm. Het MDI heeft er weer klachten over gekregen, vorig jaar acht in totaal.

De inhoud van zijn website is niet meer dan satire, zegt K. desgevraagd per email. “Veel van mijn schrijfseltjes hebben een sarcastische ondertoon wat alleen weggelegd is voor de fijnproever“.

Maar volgens Albert Benschop van de Universiteit van Amsterdam gaat het “sarcasme' van K. over in belediging en discriminatie. Benschop doet onderzoek naar radicale uitingen op internet. Hij noemt het “ongelooflijk“ dat de weblog van K. nog op internet staat. “Als ik op mijn raam plak wat K. op zijn site heeft staan, trekt de politie waarschijnlijk direct aan de bel. Kennelijk gelden voor internet andere regels.“

Volgens Benschop heeft K. meer op zijn kerfstok. Zo zou K. in september 2003 een tekst van “Abu Nawwaar' op zijn website hebben geplaatst. In die tekst schreef Nawwaar dat “de afvallige Ayaan hoe dan ook ter dood gebracht zal worden en dat zij nooit kan ontkomen aan de wraak van de Muwahhidin Brigade“. Een maand eerder publiceerde Nawwaar in de MSN-groep Muwahhidin/dewaremoslims het toenmalige adres van het VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Op deze MSN-groep publiceerde ook “Abu Zubair', een synoniem voor Mohammed B., de moordenaar van Van Gogh. Justitie greep toen direct in en pakte Abu Nawwaar op.

De site van K. wordt nu technisch ondersteund door het hostingbedrijf 357Hosting, , een bedrijf uit Nieuwegein. Via de e-mail licht K. zijn keuze voor 357Hosting toe: “De kans dat mijn site offline (uit de lucht, red.) wordt gehaald wordt [bij 357Hosting] tot nul gereduceerd.“ Waarschijnlijk omdat 357Hosting nu in het buitenland is gevestigd.

Het bedrijf 357Hosting staat bekend om het hosten van een aantal radicale sites. Zo nam het Simon Wiesenthal Centrum gevestigd in de Verenigde Staten, in oktober 2003 contact op met de Nederlandse overheid om een website van de radicale Palestijnse groepering Hamas te sluiten. Die zou gehost worden door 357Hosting. De Hamas-site is van internet verwijderd. In een interview in het Amerikaanse weekblad Newsweek van 4 april 2005 geeft de directeur van 357Hosting, “Awad', toe dat zijn sites “als radicaal zijn te omschrijven“.

Bij 357Hosting is niemand bereikbaar, het bedrijf reageert niet op e-mails van deze krant. Een werkend telefoonnummer ontbreekt. Ook is 357Hosting nooit ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) in Nederland.

Het lijkt erop dat 357Hosting Nederland heeft verruild voor Sijaia op de Gazastrook. Dat is af te leiden uit de adresgegevens van 357Hosting, via internet.

In mei 2005 stelden de Kamerleden Dijsselbloem, Van Heemst en Van Dam (allen PvdA) Kamervragen aan minister Donner over 357Hosting. Daarin bevestigde Donner dat de Zwitserse justitie een rechtshulpverzoek aan Nederland heeft gedaan. Donner zei toen niet verder in te kunnen gaan op de vragen.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket kon niet met zekerheid vaststellen of het onderzoek naar 357Hosting inmiddels klaar is. Volgens de zegsman is het lastig om hostingbedrijven in het buitenland aan te pakken. “Nogal wat uitingen vallen in het buitenland onder het kopje vrijheid van meningsuiting, terwijl die in Nederland verboden zijn.“

“Het verhuizen naar servers in het buitenland is een methode om toch nog ongestraft publiek te bereiken“, zegt Benschop. Hij vermoedt dat de uitingen van K. wel strafbaar zijn.

Ertan K. ziet zijn mogelijke rechtszaak met vertrouwen tegemoet. “Ik ben twee keer opgepakt en ik vond beide keren vermakelijk. Het klinkt misschien gek, maar ik voel mij er juist machtig door“, schrijft hij in een e-mail.

De advocaat K., mr. I.R Rigter ziet “niet direct in dat de uitlatingen van mijn cliënt strafbaar zouden zijn“. Rigter verwijst naar het afgeketste wetsvoorstel van Minister Donner die het openbaar verheerlijken van terreur strafbaar wilde stellen. “Er is daardoor geen wetgeving die het verbied om Mohammed B. een “kanjer' noemen.“

    • Jaus Müller